Da li se nazire kraj pandemiji korona virusa?

S početkom proljeća mnogi gube strpljenje: potrebna im je perspektiva, kada će lokdaun postupno da se završi, kada bi konačno mogli da računaju sa vakcinacijom, kada će ovo kompletno ludilo jednom da se završi.

Debatu su dodatno podgrijale i navodne izjave Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o skorom kraju pandemije. Direktor SZO za Evropu, Belgijanac Hans Henri Kluge je za danski javni tv servis izjavio da ćemo pandemiju „prebroditi za nekoliko mjeseci”.

Direktor SZO osjeća da je pogrešno shvaćen

Nakon žestokih debata u stručnim krugovima i na društvenim mrežama, Kluge je za Drugi program njemačke televizije ZDF izjavio: „Ja to nisam nikada rekao”. Umjesto toga kaže da je kazao, da niko ne može da predvidi kada će pandemija da bude pobijeđena. „Rekao bih, čisto hipotetički, da ćemo pandemiju imati iza nas početkom 2022”, kazao je još direktor SZO. Korona virus će još uvijek biti tu, ali on je uvjeren da tada neće biti neophodne stroge mjere, istakao je za ZDF.

Upozorenja njemačkih virusologa da se ne popuštaju mjere

Mnogi su u naučnim krugovima vrtili glavom zbog navodnog citata direktora Svjetske zdravstvene organizacije. Virusolog Kristijan Drosten iz berlinske klinike Šarite je na Tviteru jasno odbacio sumnje da je virus oslabio: „Ne, u ovom trenutku nema naznaka da je došlo do slabljenja nijednog poznatog mutanta. To je čista spekulacija”, napisao je Drosten.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79