Da li se slažete da vakcinacija treba biti obavezna u BiH?

U Bosni i Hercegovini, u kojoj živi oko tri miliona stanovnika, vakcinisano je oko 400 hiljada građana.

Potpuno vakcinisanih u RS-u je oko 102 hiljade. U Federaciji BiH utrošeno je oko 300 hiljada doza. Nije poznato koliko je građana vakcinisano izvan zemlje.

U susjednim zemljama se razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije. Neke članice Evropske unije na taj potez su se već odlučile. Očekuje li takav scenario i Bosnu i Hercegovinu?

Srbija svoje građane pokušava stimulisati za vakcinaciju. Mediji u Hrvatskoj pišu da se ozbiljno razmišlja o obaveznoj vakcinaciji u tri javna sektora – 180.000 ljudi. Grčka najavljuje suspenzije zdravstvenim radnicima koji odbiju vakcinaciju, a Francuska uvođenje obavezne vakcinacije za sve građane.

“Da bismo se zaštitili moramo krenuti sa vakcinacijom svih Francuza. To je jedini način za povratak u normalan život. Prvo, vakcinisanje će biti obavezno, bez odgađanja, za zdravstveno i nezdravstveno osoblje u bolnicama, klinikama, domovima penzionera, ustanovama za osobe s invaliditetom i za sve koji rade u kontaktu sa starijim ili nemoćnim osobama, uključujući i one kod kuće. Vakcinisanje za njih će postati obavezno, bez odgađanja”, izjavio je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Vakcinacija u Bosni i Hercegovini još neće biti obavezna. O tome se, bar za sada, ne razmišlja. Izbor vakcine, kao i vakcinisanje, i dalje ostaje slobodan izbor. Glavna muka bh. vlasti ipak je nabavka vakcina.

“Mi za sada ne razmišljamo o obveznom cijepljenju određenih skupina, ali onog trenutka kada bude došlo više cjepiva u FBiH i BiH sigurno će biti jedna od opcija koje će trebati ozbiljno razmotriti”, govori za BHRT Siniša Skočibušić, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Alen Šeranić, pak, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, poručuje: “Vama je dobro poznato da je vakcinacija dobrovoljna i da u suštini svaki građanin donosi svoju odluku o vakcinaciji. Naravno svaka zemlja prilagođava svoje odluke prema sebi. Ja sam imao prilike da vidim na koji način to Francuska planira da uradi, a za njom će ići i neke druge zemlje u EU.”

Vakcina je najbolje preventivno sredstvo protiv zaraznih bolesti. Ovo jasno poručuje struka. Ipak, preovladava mišljenje da vakcinacija ne bi trebalo da bude obavezna. Suočili bi se, upozoravaju, sa ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

“Dok god se drži pod kontrolom epidemija/pandemija to treba ostaviti na dobrovoljnosti jer to ipak dolazi do pitanja ljudskih prava i tako dalje, a ondje gdje ima zloupotreba i kad to bude van kontrole, svaka država ima mehanizme kako to da zaustavi”, zaključuje imunolog Jasenko Karamehić.

Najavljuje se i četvrti talas koronavirusa. Upozorava se i na opasnosti koje vrebaju od delta varijante virusa. Ozbiljne posljedice, procjenjuje se, osjetićemo već polovinom avgusta. Imunizacija u Bosni i Hercegovini je na niskom nivou. Jesen dočekujemo nespremni…

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini je utrošeno 470.218 doza vakcina. Precizan broj potpuno vakcinisanih građana za teritoriju cijele Bosne i Hercegovine nije dostupan. Poznato je da smo od poželjnog broja vakcinisanog stanovništva i dalje daleko.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79