Da li se trebate vakcinisati trećom i četvrtom dozom vakcine protiv koronavirusa: Evo šta kažu stručnjaci

 

U pojedinim državama moguće se vakcinisati četvrtom dozom vakcine protiv koronavirusa. Međutim, stručnjaci nisu sigurni da li je potrebno sve ljude vakcinisati četvrtom dozom.

Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) je dozvolila da se četvrtom dozom vakcinišu osobe s 50 i više godina, kao i oni čiji je imunitet narušen. U američkom Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) su skeptični da je potrebno da se zdrave odrasle osobe vakcinišu četvrtom dozom.

Ovakva odluka je donijeta nakon što su objavljeni rezultati izraelskog istraživanja prema kojima vakcinacija četvrtom dozom vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech daje najmanje šest sedmica zaštite od teških simptoma, ali da pruža kratkoročnu zaštitu od mogućnosti zaraze – četiri sedmice od vakcinisanja.

“Nema dobrih dokaza”

Još nije jasno i potpuno utvrđeno koliko je učinkovito vakcinisati se četvrtom dozom. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nisu dali zvaničnu preporuku te su poručili da u ovom trenutku nema jasnih dokaza.

“Ono što znamo iz imunologije jeste ako se osoba vakciniše booster dozom desit će se privremeni rast neutralizirajućih antitijela. Međutim, uočavamo da se razina tih neutralizirajućih antitijela rapidno smanjuje. To se događa poslije vakcinacije i trećom i četvrtom dozom”, ukazala je Soumya Swaminathan iz WHO-a.

Profesor medicine na Univerzitetu Alabama Paul Goepfert je saglasan sa Swaminathan. Također je naglasio da se nakon vakcinacije četvrtom dozom ne postiže mnogo toga. Nije siguran da li je prihvatljivo uvjeravati da se svi trebaju vakcinisati četvrtom dozom.

Za profesoricu na Školi medicine Duke-NUS je najvažnije to što je vakcinacija smanjila broj osoba koje imaju teške simptome zaraze.

Godišnja vakcinacija booster dozom?

Američki infektolog i glavni savjetnik za medicinska pitanja u Bijeloj kući Anthony Fauci je u januaru izjavio da će se ljudi možda morati vakcinisati svake dvije godine.

No, Swaminathan smatra da će se periodično možda morati vakcinisati samo zdravstveno ugroženi. Podsjetila je da trenutno dostupne vakcine možda neće biti učinkovite protiv eventualno novih sojeva koronavirusa. Međutim, nije potpuno isključila mogućnost godišnje vakcinacije protiv koronavirusa u kombinaciji s vakcinacijom protiv gripe.

Podvarijanta omikron soja

Iz WHO-a su prošle sedmice saopćili da je stopa preminulih od koronavirusa najniža od početka pandemije. U međuvremenu podvarijanta omikron soja nazvana BA.2 postaje sve dominantnija među zaraženima. Riječ je o zaraznijoj podvarijanti omikrona.

Stručnjaci smatraju da je potrebno biti oprezan iako ova podvarijanta ne uzrokuje teže simptome u odnosu na omikron soj, prenosi CNBC.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79