Da li se trudnica iz Sarajeva mogla liječiti u BiH ili je transport u Zagreb morao biti izvršen?

Jučer su iz sarajevske Opće bolnice izvjestili kako su trudnicu oboljelu od teškog ARDS-a (respiratornog distres sindroma) zbog neophodnog tretmana na ECMO aparatu helikopterom prebacili u Zagreb. Brzo su se na društvenim mrežama pojavile kritike jer pomenuti aparat postoji i u niz bolnica u našoj zemlji.

Kako saznajemo ECMO aparat postoji na sarajevskom KCUS-u, UKC-u u Tuzli i SKB-u u Mostaru.

“Nažalost kao resorni ministar ovu vijest sam saznao kao i svi građani, sa portala. Ne znam ništa o ovom slučaju bolesnice liječene u Općoj bolnici ‘Prim. dr Abdulah Nakaš’, ali pouzdano znam da ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) imaju klinike u BiH. Zašto pacijentica nije tamo prebačena, kako je dogovoren i s kim helikopterski transport RS i sve ostalo što je vezano za dalje liječenje pacijentice u Zagreb, to morate pitati menadžment Opće bolnice. Želim brz oporavak bolesnice, da se vrati što prije svojoj porodici”, kazao nam je ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić.

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, za portal Klix.ba je na upit o ovoj pacijantici (1989.) kazao kako je ona primljena na hospitalizaciju 09.10.2021. sa obostranom upalom pluća, a da je na prijemu bila stabilna.

“Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za vanmaterični život, 19/20 nedjelja gestacije. Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća, koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je izmješena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje COVID-19 i dalje pogoršavalo. Veliki napori od strane osoblja su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95%, i zbog pacijentice i zbog ploda, a imali smo stalne konsultacije i nadzor ploda od strane ginekologa”, kazao je.

Iz sata u sat uprkos svim učinjenim naporima upala pluća je progredirala i stanje se kompliciralo, dodao je.

“I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Desilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u COVID-19, tzv. ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom. Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog najcrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege sa Kliničkog centra u Sarajevu, Banjoj Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo”, navodi on.

Nastavlja kako su dobili odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta. To je aparat koji zamijenjuje funkciju pluća i srca dok se oni oporavljaju, to jeste radi umjesto njih. Koristi se ponekad za liječenje ovakvih najkritičnijih bolesnika, a uspjeh liječenja ovom metodom je individualan.

“Međutim, mi smo imali stalno na umu da imamo majku i bebu na odgovornost i odlučili smo se na jedino što je nam je bilo moguće u tom trenutku. Kolege iz Zagreba, iz Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ su nam bili od velike pomoći, prihvatili su našu trudnicu i mi smo beskrajno zahvalni svima koji pomažu našoj trudnici i nama da se borimo. Ne znamo kakav će ishod biti, molimo se da bude najsretniji, borimo se stalno za sve naše pacijente, nekada ne uspijemo, ali znamo da smo učinili sve što je bilo u našoj moći”, kazao je.

Borimo se i dalje za život i to je naša misija i opredjeljenje, dodaje te se zahvaljuje svim uposlenicima COVID odjeljenja Opće bolnice za bespoštednu borbu koju vode za sve građane Sarajeva koji imaju COVID-19.

“Tražili smo još prošle godine od nadležnih, i nadamo se da ćemo moći nabaviti ECMO aparat u našoj bolnici, i treba edukacija, ali smo spremni. I da će taj aparat koji nabavimo pružiti priliku svim pacijentima koji trebaju tu vrstu liječenja. Napominjem, da ne bi bilo dileme, za tu vrstu liječenja su posebne indikacije i nije svaki kritičan pacijent u COVID-19 za liječenje sa ECMO. To ima svoje indikacije i rizike.”, kazao je Gavrankapetanović.

O opcijama da se pacijentica liječi u Mostaru ili Tuzli nismo dobili odgovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79