Da li ste vozač početnik? Ovih pravila bi se trebali pridržavati!

Dobijanje vozačke dozvole mnoge novopečene učesnike u saobraćaju opasno uljuljka i da im pretjerano samopouzdanje.

Nismo svi rođeni vozači! Nismo svi i obučeni isto, a i fizičke i psihičke osobine nam se razlikuju. I to je nešto što uvijek treba imati na umu kad ste za volanom.

Pogotovo mladi vozači. Zakon je posljednjih godina jasno propisao šta sve treba da poštuju, koja ograničenja mladi vozači-početnici imaju, počevši od snage motora automobila koji se vozi pa do vremenskog ograničenja.

Ovog puta mi bismo ukazali samo na neophodne radnje koje će mladom vozaču, nekom ko je tek položio pomoći da se snađe u “džungli na asvaltu”!

Malo vozača je imalo obuku na istom automobilu kojeg posjeduje privatno. Zato je prvi savjet, a važi i ako ste obuku imali na istom vozilu, da dobro proučite sve karakteristike svog vozila. Sve funkcije i opremu koju posjeduje. Isprobajte svako dugmence, polugicu, prekidač. Izvadite i vratite na svoje mjesto rezervni točak. Simulirajte mijenjanje gume, provjerite gdje se nalaze osigurači, rezervne sijalice, da li imate sve od propisane sigurnosne opreme. Imate li potreban alat, prvu pomoć.

Svakodnevno rutinski, prilikom ulaska u vozilo proverite pogledom gume, položaj točkova, bar jednom nedeljno za početak, podignite haubu, proverite pritisak ulja, pogledajte nivo svih tečnosti. Kasnije će vam sve ovo preći u rutinu a naučićete i da brzo otklanjate probleme.

Probajte kako se skidaju, montiraju metlice brisača, pogledajte da li i kako se pristupa farovima, da li je moguće na vašem vozilu da sami zamjenite sijalicu ili ne…

Nađite nekog iskusnijeg kolegu pa isprobajte i start kablovima.

Podesite ispravno položaj upravljača, sjedišta vozača, naslon za glavu. Podesite vanjske i unutrašnji retrovizor.

Svakako prije nego što startujete vozilo vežite pojas! Ne čekajte da krenete ni jedan jedini metar. Uvjerite se da vozilo prije starta nema fizička oštećenja i da sve komande funkcionišu besprekorno. Osigurajte sebi udobnost, dobru vidljivost i dostupnost svih važnih kontrola tako što ćete podesiti položaj sjedišta zajedno sa naslonom za glavu, kao i volana i retrovizora. Naravno, ne zaboravite da vežete pojas prije pokretanja vozila. Ako izlazite sa parkinga uvjerite se da se sigurnosno isprakiravate, uključujete na saobraćajnicu.

Prilikom vožnje jako je bitno da pored poštovanja saobraćajnih propisa (brzina za vozače početnike je manja za 10 posto od propisane) budete maksimalno koncentrisani. Izbjegavajte razgovor sa putnicima u vozilu, nikako ne telefonirajte, uostalom početnicima je baš iz ovog razloga zabranjeno da koriste i hends-fri uređaje za telefoniranje. Nikako se ne nadmećite sa nekim drugim vozačem. Propustite ga ako vozi iza vas, ablenduje, čak iako vi vozite propisanom brzinom. Niste vi ti koji su zaduženi da ga kazne.

Obavezno prije svake promjene pravca pogledajte i “preko ramena” ne oslanjajte se samo na retrovizore.

Uočavajte saobraćaj oko vas, predviđajte postupke, na vrijeme se prestrojite, zakočite. Ako je rizično da skrenete bolje ja da produžite nego da naglo kočite i mijenjate pravac.

Prije nego što obilazite druga vozila dva puta sve provjerite. Uvijek imajte na umu da je vaša traka krajnja desna, naravno ukoliko nije “žuta” i da lijeva, “brža” traka, po pravilu, i u gradu a ne samo na putu, služi za preticanje.

Ne jedite i ne pijte za vrijeme vožnje. Ako ste pušač bolje je da stanete i napravite pauzu. Ne mijenjajte stanice na radiju, ne puštajte preglasno ton.

Ovo posebno važi za gradske gužve, jer se upravo u takvim situacijama dešavaju nepredviđene situacije koje dovode do velikih materijalnih šteta, teških tjelesnih povreda i izgubljenih života.

Isključite mobilni telefon, utišajte ili ugasite radio i ne konzumirajte hranu i piće tokom vožnje, jer upravo su ovo razlozi zbog kojih se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode.

Iako je stvarno teško ponekad, suzdržati se, probajte da što manje koristite sirenu kao “protest” jer to izaziva kod nekih vozača uznemirenje, nepotrebnu reakciju, što može da bude opasno za sve učesnike u saobraćaju.

Sjetite se da i po zakonu sirenu možete da koristite u strogo definisanim slučajevima kao što je na primjer ulazak u nepreglednu krivinu.

Prilikom parkiranja birajte mjesto koje ima lak prilaz i još lakši izlaz. Uvijek koristite i parkirnu “ručnu” kočnicu. Nije dovoljno da ubacite samo mjenjač u brzinu! Naravno, izuzetak je zima, veliki mrazevi jer onda može da dođe do zaglavljivanja mehanizma.

Najbolje bi bilo da prvih nekoliko mjeseci izbjegavajte da vozite po nepoznatim dijelovima grada, da idete na duža putovanja. Što češće idite rutom koja vam je poznata. Istraživanja su pokazala da kada vozimo prvi put nekim putem, pogotovo kroz grad, fokus vozača se usmjerava na navigaciju i pravac, slabije se prate saobraćajni znakovi, poštuju propisi.

I za kraj. Ako se osjećate nesigurno, postajete nervozni kad vozite, imate bilo kakvu sumnju u vlastite sposobnosti, uočite da pravite iste greške, nije sramota, obratite se nekoj auto-školi, nađite nekog (preporučljivo je drugog) instruktora vožnje, doplatite par časova. Vjerujte isplatit će vam se.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79