Da li ste znali: Pazite kako plivate, postoje kazne i za nepropisno kupanje

Nije imao plovnu bovu kako bi označio da je u moru, pojasnili cu policajci

Oko 200 hiljada plovila plovi tokom sezone hrvatskim morem. Za kormilom glisera se često znaju naći neoprezni turisti, ali i ima i neopreznih kupača.

Tokom sezone policija ispiše stotinjak kazni, a kaznu su dobili i dva Nijemca koji su glisirali u blizini obale. Opravdavali su se da imaju slabiji osjećaj udaljenosti.

– Nemaju dobru opremu, nemaju radare niti mogu to točno procjeniti, ali samim okom bi trebali vidjeti da preblizu obale gdje se nalaze kupači da smanji brzinu, rekao je Ecio Legović, pomoćnik načelnika stanice pomorske i aerodromske policije Pula za RTL čija je ekipa provela dan s policajcima na moru

Dobili su kaznu u iznosu od tri hiljade kuna, no ukoliko plate u roku od tri dana, smanjit će im se na dvije hiljade kuna, plus 500 kuna dodatnih troškova postupka.

O svemu se vodi računa – provjeravaju se pasoši te ima li čovjek položen ispit za upravljanjem plovilom.

– Osim glisiranja, imamo problema i sa kupačima. Oni se udaljavaju sto metara od obale, a problema ima isto tako sa roniocima koji ne označavaju svoju poziciju ronjenja, zaključio je Legović.

Tako su policajci upozorili jednog plivača koji se znatno udaljio od obale.

– Ovdje nema sto metara, ali je plovni put i opasno je za druge nautičare. Nema niti plovnu bovu koju bi trebao vući za sobom kako bi upozorio da je on u moru, kazao je policajac.

Otpratili su ga sigurno do broda, a i Dominic iz Austrije je kazao da je svjestan da je otplivao malo predaleko.

– Ne bih to učinio ponovno, rekao je.

Policija pak kaže kako znaju imati problema i sa kupačima – udaljavaju se više od 100 metara od obale

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79