Da li su huligani povezani sa političko-pravosudnim tajkunima?

Mostar i Hercegovina godinama kubure sa huliganskim ispadima u kojima su najčešći akteri pripadnici navijačke skupine ‘Ultras’. Radi se o radikalnim i ekstremno desničarkim pripadnicima frakcije ove huliganske skupine koja godinama sije strah na mostarskim ulicama. Ukratko, Mostar strahuje od ‘Ultrasa‘.

Uglavnom se radi o grupama čiji se članovi nakon hapšenja izvuku sa prekršajnim prijavama bez da budu tretirani po krivičnom zakonu. Osokoljeni time nastavljaju izazivati nerede.
Prepoznaju ih na snimcima i fotografijama

Policijski službenici, iako brzo reagiraju u ovim slučajevima, a prema izjavama nekolicine njih koji žele ostati anonimni da bi sačuvali poslove, smatraju da je njihov posao uzaludan, jer se na višim instancama i po nalozima Tužilaštva huligani vraćaju na ulicu piše Raport.

Ukratko, kako saznajemo iz policijskih krugova, opravdanje za ovakvo djelovanje je „da policija ne odradi dobro svoj dio posla te se zbog toga krivične prijave odbacuju“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

To se čini iako počinioci budu prepoznati na videosnimcima i fotografijama.

Krajnje je vrijeme je da se postavi pitanje za čiji račun i u čijem interesu ove huliganske grupe djeluju.
Suparnici ‘Ultrasa’ – ‘Red Army’, često odgovaraju nasiljem na incidente, otvarajući time krug užasa koji samo odlučna policijska akcija podržana od strane Tužilaštva može prekinuti. Do tada će građani strahovati.

Nedavnim hapšenjem 18 pripadnika ‘Ultrasa’ i njihovim promptnim puštanjem na slobodu poslana je jasna poruka policajcima koji su spriječili incident širih razmjera pred Dan državosti BiH.
Uhvati pa pusti-sistem ribolovaca

Nakon što su prekršajno obrađeni, ‘Ultrasi’ su vraćeni na ulicu. Ali, zato sepokrenula disciplinska procedura protiv policajaca i to zbog kako je naveo Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, neovlaštenog fotografiranja huligana.

”Pokrenuta je procedura predviđena Zakonom o policijskim službenicima HNŽ-a za policajce koji su fotografirali uhićene navijače u službenim prostorijama MUP-a HNŽ”, potvrdio je za Bljesak.info glasnogovornik MUP-a HNŽ, Ljudevit Marić.

„Naime, po Članu 117, st. 7. spomenutog Zakona, za odavanje podataka neovlaštenim osobama do kojih je zaposleni došao obavljanjem poslova i zadataka ili u vezi sa obavljanjem poslova i zadataka, što po zakonu spada pod teže povrede dužnosti, predviđene su sljedeće disciplinske mjere: Po Članu 119, za teže povrede dužnosti može se izreći novčana kazna u iznosu od 20% do 30% od osnovne mjesečne plaće policijskog službenika ostvarene u mjesecu koji je prethodio izricanju disciplinske mjere, a najduže tri mjeseca, a također disciplinska komisija i Policijski odbor sa uposlenikom mogu prekinuti radni odnos. Koje i kakve će kazne biti, Marić je kazao kako će se sve znati nakon okončanja istrage.

Tužno ali istinito

Tužna, ali istinita je infirmacija da su se sporne fotografije prvo pojavile na Instargam profilu ‘Ultrasa’. Pohvalili su se time šta su policajci kod njih pronašli te šta su namjeravali učiniti.

Ujedno prije nekoliko dana je stotinjak ‘Ultrasa’ obilježilo godišnjicu samoubistva ratnog zločinca Slobodana Praljka šetnjom i skandiranjem kroz Mostar. Inače, radi se o ratnom zločincu koji je u haškoj sudnici na očigled cijelog svijeta popio otrov iz bočice u trenutku izricanja presude. Nikada nije utvrđeno ko mu je dostavio otrov u pritvorsku jedinicu.

Svoje istomišljenike na okupljanje su pozvali putem njihovih društvenih mreža.

I „njihove“ kolege pripadnici „Red Army“ pohapšeni su u Mostaru. Naime, grupu od 16 huligana uhapsili su isti oni policajci koji se nepravedno terete za neovlašteno fotografiranje.

Kod njih su pronađene baklje i palice, a namjeravali su sukobiti sa suparničkom grupom, a u čemu bi deblji kraj kao i mnogo puta ranije izvukli nedužni stanovnici Mostara, trpeći materijalnu štetu koju sami moraju nadoknaditi.

Također, incident koji se dogodio kod hotela „Ero“ kada je jedan policijski službenik u pokušaju da iskontrolira situaciju ispalio hitac iz službenog pištolja nije adekvatno procesuiran kao i huligansko divljanje u naselju Opine.

Obilježili godišnjicu smrti ratnog zločinca Slobodana Praljka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79