Da li su pali dogovori optuženih u akciji VAR i Tužilaštva?

Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Fuad Zahirović, Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, privedeni u akciji VAR, pušteni su na slobodu, nakon održanog ročišta u Sudu BiH. Sud nije prihvatio prijedlog Tužilaštva da im se odredi jednomjesečni pritvor kako ne bi uticali na svjedoke u okviru istrage namještanja rezultata na fudbalskim utakmicama u Prvoj ligi Federacije BiH. Na samom ročištu Tužilaštvo je iznosilo pojedine detalje o prvoj fazi istrage najavivši da slijedi i druga faza.

Kako su se namještale utakmice: “Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice”

Obrazlažući mjere za određivanje pritvora za pet zadržanih u akciji “VAR”, postupajuća tužiteljica rekla je kako je Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv osoba inicijala G.M, te da su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Fuad Zahirović, Ilija Živković i Kenan Bajraktarević dio te istrage. Ona je navela da su Dominković i Bilješko kao predsjednik, odnosno član Komisije za suđenje i sudije pri Fudbalskom savezu FBiH zajedno sa Zahirovićem, Živkovićem i Bajrakterevićem, organizovali kriminalnu grupu, te od Uprava klubova zahtijevali novac kako bi bile namještene utakmice.

Među utakmicama koje se spominju da su za njih tražili novac su GOŠK Gabela – Budućnost Banovići, odigrane 13. oktobra i TOŠK – GOŠK odigrane 20.10. Za ove dvije utakmice, prema navodima istrage, uzeli su 3.000 KM, odnosno 3.000 eura i 1.000 KM (ukupno 10.000KM). Ovo je samo dio onoga što im Tužilaštvo stavlja na teret, zbog čega su tražili pritvor za osumnjičene.

“Dosadašnji rezultati istrage, a cijeneći da su do sada provedene posebne istražnje radnje i da je na ovaj način lišenjem slobode i pretresima je prva faza istrage završena, te da sada slijedi druga faza saslušanja svjedoka i određena vještačenja”, rekla je postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović.

Od prikrivenih istražilaca SIPA-e, prema navodima istrage, osumnjičeni su uzimali novac za namještanje utakmica. Dominković, Bilješko i Zahirović su, kako je navela Mijović, novac dobijali od Živkovića i Bajrakterivića. Mesud Duvnjak, advokat Ante Bilješka iznio je primjedbu kako njegov branjenik nije mogao da delegira Fuada Zahirovića za spornu utakmicu u Gabeli, jer je nepisano pravilo da Hrvat za utakmicu imenuje hrvatskog delegata, a Bošnjak bošnjačkog. Advokat Vladimira Dominkovića, Krešimir Zubak je tražio da se Sud BiH proglasi nenadležnim za ovaj slučaj jer su se utakmice igrale u FBiH. Ipak, Ilija Živković je juče dao iskaz u kojem je iznio sva svoja saznanja i sebe, kako kaže njegova advokatica, dijelom inkriminisao.

“To znači da planira svoj krivično pravni status u predmetu rješiti na neki drugi način, a ne nužno sudskim postupkom”, kazala je advokatica Ilije Živkovića Nina Kisić. Na pitanje da li inkriminisao znači priznanje Kisić je odgovorila osmijehom.

I Kenan Bajrakterević je tokom davanja iskaza iskazao volju da sarađuje sa Tužilaštvom.

“On je ipak pokazao određeni stepen želje i volje za saradnju sa Tužilaštvom, a kada su u pitanju ti razgovori o kojima se govori, kako je rekla moja koleginica Nina Kisić, sve ono što ste vi danas čuli na ovom ročištu, čuli smo i mi, a Tužilaštvo je u skladu člana 47 ZKP-a BiH zadržalo to pravo da odbrani ne dostavi dokaze. Što se tiče saradnje, ne bih puno mogao o tome govoriti, s obzirom na to da se ovaj predmet nalazi u fazi istrage”, objasnio je advokat Kenana Bajraktarevića Goran Dragović, prenosi N1

Sud je nakon svega odlučio da sve privedene pusti da se brane sa slobode, uz mjere zabrane:

Salem Prolić preko advokata negirao da je priznao krivicu

Izrečene mjere zabrane podrazumijevaju da osobe koje su puštene danas na slobodu neće međusobno komunicirati, kao ni sa licima koja imaju bilo kakve veze sa ovim slučajem. Sa druge strane, neće moći obavljati bilo kakve funkcije u Fudbalskim savezima u BiH, a neće imati ni bilo kakve kontakte sa ljudima iz tih saveza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79