Da li su Sarajevu potrebni prostori za presvlačenje i dojenje beba?

Ako hoćemo i želimo gostima pružiti raznovrsne usluge, moramo pratiti trendove, ističe Marić

Na području Sarajeva ne postoje mjesta ili adekvatni objekti u kojima bi roditelji, u slučaju potrebe, mogli promijeniti pelenu, presvući, ali i nahraniti svoje dijete. Svaki izlazak iz kuće s bebom znači da roditelji u ruksaku nose dodatnu opremu, odnosno pelene, vlažne maramice, kreme, rezervnu odjeću i tako dalje. No, problem predstavlja upravo nedostatak čistog prostora za presvlačenje djece na javnim mjestima.

Čiste i dostupne
Za razliku od Sarajeva, u zemljama regiona takvi objekti su uobičajeni te su dostupni građanima i gostima skoro na svakom koraku. U svim većim gradovima sobe za presvlačenje i dojenje djece su uređene, čiste i dostupne na više lokacija.

Da takvo nešto zaživi i kod nas, barem na frekventnim mjestima, zalaže se zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić.

– To je dobra ideja i u skladu je sa svim svjetskim i evropskim trendovima. Ne vjerujem da bi to iziskivalo velike materijalne troškove. Mislim da tu ideju treba podržati ako težimo nekim trendovima koji su u svijetu odavno prisutni – ističe Marić.

Adekvatni uvjeti
Prema njegovim riječima, taj nedostatak bi se trebao sistemski riješiti.

– Takav prijedlog trebao bi realizirati Kanton kako se to ne bi ostavljalo na milost i nemilost načelnicima. To se sistemski što prije treba riješiti. Znam da postoje tržni centri gdje se to može uraditi, ali to nije svima dostupno – kaže Marić.

Kako je naveo, naša budućnost su djeca i zato im se trebaju osigurati adekvatni higijenski uvjeti za hranjenje i presvlačenje na nivou zapadnog svijeta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79