Da li u izolaciji raste porodično nasilje?

Nacionalna SOS linija za žrtve porodičnog nasilja u martu bilježi porast poziva za 20 posto u Crnoj Gori, kaže koordinatorka za Nikšić Nataša Međedović.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

U posljednjoj sedmici SOS je linija ima 69 poziva, što je, kako navodi, oko 20 posto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

“Ova situcija utiče negativno na osobe sa iskustvom nasilja i pogoršava njihovu situaciju”, kazala je Međedović, gostujuću u Jutarnjem programu TVCG, prenosi CdM

Ona navodi da je nova statistika u vremenu kućne izolacije nije iznenadila.

“Nastala situacija pomaže u prevenciji pandemije, ali je za mnoge žene i djecu to zastrašujuće”, navodi Međedović.

Dodaje da za žrtve porodičnog nasilja kućna izolacija znači bespomoćnost.

“Ovo je tek početak i u narednom periodu možemo očekivati eskalaciju i povećan broj poziva”, upozorava Međedović.

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici – 080 111-111, je stalno dostupan telefonski servis koji je bespaltan i anoniman.

Žrtve nasilja mogu računati na besplatnu psihološku i pravu pomoć.

“Ipak u ovom trenutku se pred institucijama rješavaju samo hitni slučajevi nasilja u porodici”, navodi Međedović.

Upozorava i da za mnoge žene i djecu kuća nije dom.

“Nije svaka kuća dom”, zaključila je Međedović.

Nasilje u porodici u Francuskoj je poraslo za čak 30% samo sedmicu nakon što je ta zemlja uvela mjere zatvaranja gradova i kućnu izolaciju kao ključne u borbi protiv korona virusa.

O zabrinjavajućoj posljedici mjera protiv širenja zaraze prvi je izvijestio francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner prilikom gostovanja u TV emisiji.

On je rekao da taj procenat iznosi čak 36% u Parizu, dok je u gradovima sa više od 20.000 ljudi 32%.

Ministar Castaner je pritom najavio uvođenje novih mjera koje će pomoći žrtvama nasilja da pozovu pomoć tokom izolacije i to putem lokalnih apoteka:

– Žene koje trpe porodično nasilje bit će u stanju pozvati pomoć iz apoteke ako tamo odu same, bez muža, objasnio je Castaner i dodao da će se uspostaviti kodni sistem za žrtve nasilja poput onog u Španiji.

On je istakao da je borba protiv porodičnog nasilja prioritet policije.

Porodično nasilje je značajno prisutnije i u drugim zemljama, a u medijskim izvještajima pominju se Brazil, Grčka, Njemačka, Kina, Kipar i Italija prenosi Patria.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79