Da li vlasti BiH vrše pritisak na MMF da ponovo dobiju kredite?

Vlasti BiH već duže vrijeme ucjenjuje međunarodne kreditore, kako bi bez ikakvih uvjeta dobili nove iznose sredstava, kaže za “Avaz” ekonomski analitičar i bivši bh. diplomata Draško Aćimović, komentirajući pismo MMF-a upućeno Fiskalnom vijeću BiH.

Dogovorena strategija

U pismu se od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije traži odgovor na sasvim logično pitanje – u slučaju da se RS zaista povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ko će vratiti ranije preuzeta zaduženja.

– Dogovorenom strategijom, jer ovo je dogovorena priča, o dijeljenju Uprave za indirektno oporezivanje vlasti BiH organizovano vrše pritisak na MMF da ponovo dobiju kredite. Pri tome prijete podjelom UIO BiH. Iz izvora unutar MMF-a imam informaciju da su i tokom posljednjih razgovora tražili da dobiju novac bez ikakvih uslova, što je bez presedana. S ovom ucjenom koja je trenutno na sceni na kraju će im se to i odobriti – kazao nam je Aćimović.

Ako dobiju kredite

Inače, Aćimović je jedan od ekonomskih eksperata iz BiH koji su u otvorenom pismu međunarodnim institucijama tražili da se nova kreditna zaduženja i finansijska podrška BiH uvjetuje reformama.

– Ako dobiju kredite bez ikakvih uslovljavanja neće doći ni do kakve podjele UIO – ističe Aćimović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79