“Da nije bilo Herceg-Bosne i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje”

Neformalna skupina hrvatskih aktivista večeras je zapalila vatromet i baklje na Planinici iznad Mostara dok su poslije toga, u 19 sati, ispred Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače organizirali foto i video projekciju povodom 30. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Podsjetimo, udruživanjem hrvatskih zajednica diljem Bosne i Hercegovine 18. 11.

1991. osnovana je Hrvatska zajednica Herceg Bosna kao mehanizam zaštite bosanskohercegovačkih Hrvata od tadašnje agresorske JNA i početka ratnih zbivanja.

U utorak večer je u Širokom Brijegu održan okrugli stol na kojem se govorilo o povijesnom kontekstu osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Od srijede ujutro u nekoliko ulica na zapadnoj strani Mostara na rasvjetne stupove postavljene su zastave Herceg-Bosne koje su i zastave hrvatskog naroda iz BiH.

Tijekom dana u povodu obilježavanja 30. godišnjice Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru su ispred Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače položeni vijenci i upaljene svijeća za poginule branitelje HVO-a.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović je kazao kako bez Herceg Bosne danas ne bi bilo niti Bosne i Hercegovine.

“Da nije bilo HZHB i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava, niti bismo gledali ovakvu današnju Hrvatsku. Bez obzira na to što je užas rata pratio HZHB, ponosno možemo kazati da danas ne bi bilo ni naše domovine BiH da nije bilo HB. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za europsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni”, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79