Dačić: BiH nikad neće postati član NATO bez saglasnosti Srpske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se Srbija i Srbi zalažu za vojnu neutralnost, te da misli da BiH nikada neće postati članica NATO-a, jer je to nemoguće bez saglasnosti Republike Srpske, odnosno Srba koji u njoj žive.

“NATO treba da uzme u obzir stavove Srbije i srpskog naroda, a mi se zalažemo za vojnu neutralnost i ne ulazimo u bilo kakve saveze. Činjenica da su zemlje članice NATO-a oko nas neće promeniti ni položaj BiH, ni položaj Srba”, rekao je Dačić za ruske “Vijesti”.

On je istakao da Srbija želi korektne odnose sa Sjevernoatlantskim savezom, posebno pošto je misija NATO-a na Kosovu, koja bi, u skladu sa Briselskim sporazumom, trebalo da obezbijedi mir.

“Ali nećemo postati član tog saveza, s obzirom na negativno prethodno iskustvo koje imamo…. Zločini NATO-a, koji je ubio mnogo dece, ne mogu se zaboraviti i šteta je što niko za to nije odgovarao”, rekao je Dačić, dodajući da se posljedice bombardovanja još osjećaju.

On je naveo da Srbija danas sarađuje sa NATO-om, ali da neće zaboraviti šta se dogodilo, posebno da je ishod njihovih postupaka bio proglašenje nezavisnosti Kosova, što sugeriše da je postojala sprega između američke i britanske administracije, prenosi RTS.

Dačić je rekao da Srbija pokušava da postane članica EU, ali to ne znači da treba zaboraviti na tradicionalne odnose sa prijateljima kao što je Rusija, te najavio da će Sporazum o stvaranju slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije biti potpisan na jesen.

On je ponovio da Srbija nikada nije uvela i neće nametati sankcije ili bilo kakve restriktivne mjere protiv Rusije, uprkos činjenici da je pod velikim pritiskom.

Dačić je rekao da Srbija nikada neće priznati Kosovo, te da je zaključenje nekog sporazuma između Beograda i Prištine prije kraja godine moguće samo ako Priština pokaže da želi kompromis, javlja Srna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79