Dačić: Moguće promjene u poziciji Srbije prema međunarodnoj zajednici oko Kosova

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će doći do određenih promjena u postavljanju Srbije kad je riječ o odnosima s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, kao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu.

Doći će do određenih promjena u našem postavljanju u situaciji kada je riječ o odnosima s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu. Nikakav problem ne postoji da KFOR obavlja svoj dio posla kako treba, ali svjedoci smo da to nije slučaj – rekao je Dačić za TV Prvu govoreći o aktuelnim događajima na Kosovu.
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u petak je rekla da je Srbija blizu toga da donese odluku da traži da se 1000 srpskih vojnika vrati na Kosovo po Rezoluciji 1244, a Dačić kaže da njene najave znače da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu.

Dačić je rekao da će Vučić tokom dana na sastancima informirati državno rukovodstvo, prije najavljenog obraćanja javnosti u 19 sati.

Dačić je ocijenio da premijer Kosova Albin Kurti stalno podmeće požare, što predstavnici međunarodne zajednice toleriiraju.

Da li će međunarodni predstavnici stići da ugase te požare ili će se oni pretvoriti u opći požar u cijeloj regiji? – zapitao se Dačić.

Istaknuo je da je središnje pitanje odnos međunardnih faktora prema onome što Kurti radi Srbima.

Najavio je sljedeći tjedan u Beograd dolazak savjetnika državnog tajnika SAD, kao i državnih ministara za Europu Francuske i Velike Britanije.

Govoreći o eventualnom slanju snaga na Kosovo bez dobijene suglasnosti, Dačić je istaknuo da to traži veliko promišljanje i da bi to značilo ulazak u rat.

Dodao je da je bitno da se iscrpe sve pozicije koje znače da je Srbija uložila maksimum napora da se sačuva mir.

Tražimo poštovanje Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, da se nastavi dijalog i mirno rješavaju problemi, da nema maltretiranja građana. To treba da osiguraju međunarodne snage. Ako ne mogu to da osiguraju, a počne napad na Srbe, bit će to situacija u kojoj Srbija neće imati izbora – poručio je Dačić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79