Dačić po starom: EU nije reagovala kad je Erdogan držao predizborni skup u Sarajevu?

Predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da diplomate Evropske unije (EU) ne moraju da dođu na svečanost obilježavanja Dana državnosti i podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, ako im smeta prisustvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika

“Mi se ne miješamo ko će doći na njihova obilježavanja”, rekao je Dačić novinarima u sjedištu Socijalističke partije Srbije, aludirajući na obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i ceremoniju u Parizu kada su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića domaćini, kako on tvrdi, stavili kraj predstavnika država koje su izazvale taj rat.

Nisam čuo, dodao je Dačić, da je Evropska unija reagovala kada je Recep Tayyip Erdogan držao predizborni skup u Sarajevu.

Dačić je rekao da nije posao ambasadora da se miješaju u unutrašnja pitanja Srbije, navodeći da ako je tačna informacija da ambasadori EU zemalja neće doći na svečanost u Orašac, “to nije razuman potez”.

Mi smo suverena i nezavisna zemlja i nije njihovo da odlučuju o tome, dodao je Dačić i naglasio “da su se oni pitali, mi ni ustanak ne bismo dizali”.

Na pitanje da li potezi Dodika sada već nanose štetu Srbiji, Dačić je ocijenio da u Bosni i Hercegovini prave problem Srbiji, “cjelina, a ne samo Dodik”.

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Nije ga smislila Srbija, već Sjedinjene Američke Države i one treba da ga brane, poručio je Dačić i dodao da ako Dodik ruši taj sporazum, ruše ga i Bošnjaci pokušajima da se uruši Republika Srpska.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uvečer na TV Prva da je pogrešna reakcija predstavnika zemalja EU.

Mi smo ti koji organizujemo, mi smo domaćini, rekao je Vučić.

“Mi da mijenjamo ili isključujemo rukovodstvo Republike Srpske ne pada mi na pamet da tako nešto i razmatram”, naglasio je Vučić i dodao da će dodijeliti orden predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Također je i sam Dodik potvrdio da će doći u Orašac i zahvalio se Vučiću na tome što će uručiti priznanje Željki Cvijanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79