Dačić zaprijetio: Svaki pokušaj rušenja Dejtona vodi u destabilizaciju regiona!

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao je da je za Srbiju od izuzetnog značaja očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u svom punom i izvornom obliku, te da Beograd odbacije nametanje rješenja.

“Republika Srbija podržava izmjene Dejtonskog sporazuma samo ukoliko se saglase oba entiteta – RS i Federacija BiH i sva tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, Hrvati i Bošnjaci”, istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, svako drugo rješenje, uključujući i nametanja, Srbija odbacuje.

“Svaki pokušaj rušenja Dejtona i nametanja posebnih rješenja koja nisu predviđena ovim sporazumom, čiji je Srbija jedna od potpisnica, predstavljaju opasan put, odnosno potencijalni uvod u destabilizaciju regiona”, naglasio je Dačić.

On je ocijenio da je Dejtonski mirovni sporazum jedini pravni okvir za mir u BiH.

“Republika Srbija će nastaviti da podržava teritorijalni integritet BiH i nadležnosti entiteta, koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima”, rekao je Dačić za Srnu.

On je kazao da će Srbija snažno ostati posvećena razvoju saradnje sa RS-om u svim oblastima od zajedničkog interesa, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je “pred Srbijom i pred svijetom najteža godina u novijoj povijesti, godina koja donosi sukobe i nemire, zbog čega je najvažniji zadatak Srbije sačuvati mir”.

“Kada to kažem, mislim i na ugroženost naroda na Kosovu i u Republici Srpskoj i uopće u regiji. Zato mislim kako je od značaja da svakoga dana dođemo do zajedničkog imenitelja kako svoju slobodu, zemlju i budućnost sačuvati”, rekao je Vučić na obilježavanju 182. obljetnice Srpske akademije znanosti i umjetnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79