Dado Džafić: Za informaciju je bila ponuda od milion KM. Rekli su mi: “Nemoj čačkati to, može mrtva glava pasti”

Danas je pred Vijećem Kantonalnog suda Sarajevo saslušan svjedok Danijel Dado Džafić, a u nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za mafijašku likvidaciju pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Danijel Džafić danas je ispričao da je u martu ili aprilu 2020. godine sjedio u kafiću s Denisom Stojnićem i Elvisom Keljmendijem te da je Elvis pomenuo da Kanton daje novac za saznanja o ubistvu sarajevskih policajaca.

Džafić je ispričao da je tada rekao da preprodaje automobile te da je tako upoznao Srećka Mandića koji je hapšen u akciji „Volan“, a da je Keljmendi rekao da poznaje Danila Cicovića te da će njega pitati, prenosi Avaz.

“Srećko Mandić mi je putem telefona rekao da nešto zna, ali da se o tome ne priča. Denis Stojnić je odmah nazvao Osmana Mehmedagića (bivši direktor OSA-e, op. a.) i prenio mu šta smo pričali. Za deset ili petanest minuta u kafić dolazi Nermin Šehović, uposlenik FUP-a, bio je u civilu, a poslije njega dolazi i Ibrahim Ibro Bešlija, tadašnji šef kriminalističke policije”, kaže Džafić.

Prema njegovim riječima Denis Stojnić je otišao i ostavio njih četvoricu da razgovaraju.

“Denis je otišao, mi smo razgovarali. Rekao nam je: “Ja sam vas spojio, a vi fino pričajte, potrudite se bila bi dobra nagrada”. Govorilo se o milion maraka”, rekao je Džafić.

Nakon toga, kako je rekao, inspektor Šehović im je pružio bijeli papirić i rekao:

“Tu samo napišite koliko. Nudio je novčani iznos. Nudio je da ako imam problema da će me amnestirati, a Keljmendiju i Mandiću poništiti djelo. Rekao je da to prenesem Mandiću. Šehović je rekao da se bilo šta da, dio puške, vozila, bilo šta”, kazao je Džafić.

Za dva dana Džafić je otišao na Pale i našao se s Srećkom Mandićem na jednoj benzinskoj pumpi.

“Tada kada sam ga pitao djelovao je da je uplašen. Rekao mi je: „Nemoj čačkati to, može mrtva glava pasti, uživaj s ženom“. Kazao je i: „Lako je tebi ti si dole, a ja sam ovdje””, ispričao je Džafić.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Šeile Heljić, Džafić je precizirao da mu je Mandić u telefonskom razgovoru kazao da bi mogao znati ko je umiješan u ubistvo, te da su i njega privodili i uzeli mu uzorak za DNK analizu.

Na pitanje branioca Aleksandra Macana, advokata Duška Tomića , ko je Denis Stojnić i je li on davao izjave. Džafić je odgovorio:

“On je MMA borac, drži kafiće u Sarajevu. On prima Osmicu (Osman Mehmedagić. op. a) u kafani i zove. On je počasni član OSA-e”, kazao je Džafić dodavši da Stojnić nije davao izjavu.

Nakon pitanja o podjeli nagrade od milion maraka Džafić je također kazao:

“Nama je to prikazano kao nešto normalno i da nije krivično djelo. Koliko sam razumio novac će se dijeliti na četiri dijela, s tim što Mandića niko nije uračunao osim mene. Nisam vidio nalog o dodjeli milion maraka. Šehović je sada premješten u Mostar, Bešlija u Tuzlu, a Osmica je u penziji”, odgovorio je Džafić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79