“Daily Mail” o koroni u BiH: Sve je više teoretičara zavjere, pandemija pokazala raširenu javnu korupciju

Denis Zekić bio je u svakodnevnom kontaktu sa svojim roditeljima u BiH početkom avgusta, koji su bolovali koronavirus. Manje od mjesec kasnije, oba Zekićeva roditelja su preminula, piše britanski “Daily Mail”

Zekić kaže da su njegova majka Šefketa i otac Muharem bili relativno zdravi prije nego što su umrli u 68. godini. Prije nego što je njegov otac bio hospitaliziran, majka je, dok je brinula o njemu, nosila rukavice i masku za lice, ali završila je kao pacijentica s COVID-19 na intenzivnoj njezi u Zenici, rekao je Zekić.

– Vidio sam je kako je sama ušla u bolnicu. Izdaleka. Sa zaštitnim maskama koje su prekrivale naša lica. Iskreno, vjerovao sam da će se izvući – rekao je Zekić.

Posljednjih mjeseci sve su glasniji oni koji ne vjeruju u koronavirus, konstatira ovaj list, navodeći da je ” broj potvrđenih slučajeva virusa porastao u maloj, siromašnoj balkanskoj naciji od 3,5 miliojna stanovnika”.

Nekoliko nedavnih istraživanja medijskog sadržaja povezanog s koronavirusom u Bosni i Hercegovini, koje je proveo “Mediacentar” Sarajevo, zaključilo je da u komentarima vezanim uz pandemiju dominiraju “uvredljive i omalovažavajuće” primjedbe.

– Sada plaćamo cijenu godinama zanemarivanja našeg obrazovnog i političkog sistema – rekla je Elvira Jukić-Mujkić, glavna urednica časopisa “Media.ba”.

Konferencija u BiH koju je sponzorirala Evropska unija okupila je osobe koje provjeravaju činjenice, novinare i stručnjake s Balkana i EU kako bi razgovarali o dezinformacijama tiokom pandemije.

– Iako druge zemlje širom svijeta također imaju otvorene kontingente teoretičara zavjere za koronavirus, glasovi onih koji poriču virus mogu odjeknuti dalje u BiH, zemlji koja nosi ekonomske, političke i socijalne ožiljke od rata 1992.-1995 – navodi “Daily Mail”, prenosi Avaz.

Pandemija u BiH razotkrila je brojne probleme u BiH, uključujući veliki nedostatak liječnika i medicinskih sestara i raširenu javnu korupciju. Brojni ugledni javni i vladini dužnosnici pod istragom su zbog sumnje da su počinili nepravilnosti u nabavi prijeko potrebne medicinske opreme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79