DAKIĆ DEMANTUJE SVOJU ADVOKATICU: NISAM U IZOLACIJI, TRAŽIO SAM DA BUDEM SAM U ĆELIJI

Belma Balijagić Džuho, advokatica Slavena Dakića, uhapšenog u okviru istrage koja se vodi zbog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, žalila se Općinskom sudu u Sarajevu da njen branjenik boravi u nehumanim uvjetima u KPZ-u Sarajevo te je zatražila da se ispitaju okolnosti pod kojima njen branjenik Dakić boravi u pritvoru i poduzmu sve mjere iz nadležnosti Suda.

Kako Faktor saznaje iz izvora u Općinskom sudu, Balijagić Džuho je u svom dopisu ustvrdila da je Dakić zapravo u potpunoj izolaciji u ovoj ustanovi te da ima status u KPZ-u Sarajevo kao da boravi u “samici”. To, istakla je njegova branjenica, na njega ostavlja teške posljedice kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu.

U dopisu kojim se obratila Općinskom sudu u Sarajevu precizirala je da je njen branjenik “izoliran od drugih pritvorenika” pojašnjavajući kako nema ni sa jednim pritvorenikom kontakt.

U aktu koji je priložila naglasila je da njen klijent nije disciplinski tretiran te je dala čitav niz sugestija o tome što bi trebao da radi Općinski sud u Sarajevu. Džuho je pomenuti dokument predala Općinskom sudu u Sarajevu petnaestak dana nakon hapšenja njenog klijenta. Navodno je Dakić svojoj advokatici odmah rekao da njeni navodi nisu istiniti ali se ona oglušila na njegove tvrdnje.

Tako je Dakić nakon njenog dopisa i sam uputio pismo Općinskom sudu u Sarajevu kojim je demantirao advokaticu. Svoje pismo je adresirao na sutkinju Galibu Katica odnosno predsjednicu Općinskog suda u Sarajevu Janju Jovanović.

Prema informacijama do kojih smo došli, on je sutkinji napisao kako je on sam, po dolasku u KPZ Sarajevo, samoinicijativno i lično zahtjevao da bude u većoj prostoriji i da bude sam.

Razlog takvog zahtjeva, kako je sam pritvorenik pojasnio, jeste bila bojazan za njegov život obzirom da ne zna da li je nekim drugim pritvorenicima ukradeno auto, zbog čega bi on mogao imati problema.

– U prostoriji imam svu potrebnu pažnju, televiziju, a odnos prema meni je korektan i profesionalan, o čemu sam već pisao sudiji Katici. Znači, ja nisam u izolaciji i ne želim da se moje ime i trenutni status ni po kom osnovu zloupotrebljava- navodi Dakić.

Ovim povodom kontaktirali smo i Faruka Zubčevića, direktora KPZ-a Sarajevo, koji je za Faktor kazao da nije istina da je Dakić u izolaciji.

– Tretman prema tom pritvoreniku je više nego korektan, on je tražio da bude sam u ćeliji i tu nema nikakvih problema – kazao nam je Zubčević.

Dakić je uhapšen početkom novembra u Rogatici, u akciji SIPA-e i to u ukradenom range roveru” koji je u noći ubistva policajaca viđen u Sarajevu. Njegovo hapšenje je uslijedilo nakon što su pripadnici SIPA-e na širem području Sokoca otkrili “štekove” sa ukradenim vozilima i dijelovima ukradenih vozila. Tada su primijetili i sporni “range rover”, kojim su Dakić i druga dvojica pokušala pobjeći, ali su sustignuti i pohapšeni.

Dakiću je tada određen i jednomjesečni pritvor, a istragom koja je u toku će biti utvrđeno da li se pomenuti “range rover” i sam Dakić mogu dovesti u vezu sa ubistvom policajaca.

Inače, Dakić je jedan od optuženih u predmetu “Volan”, a u kojem je počelo suđenje 25 članova automafije koji su u Sarajevu ukrali stotine automobila vrijedne nekoliko moliona maraka.

 

 

Crna hronika / Foto Faktor

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79