Daleko smo od kraja pandemije, ali postoje i pozitivne vijesti

Vakcinalne punktove u Zetri danas je obišao šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine Johann Sattler zajedno s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom, ministrom zdravstva Harisom Vranićem i epidemiologinjom u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisom Bajramović.

Cilj posjete je, kako je kazao Sattler, želja da stekne uvid u stanje vakcinacije u KS, ali i da se zahvali medicinskim radnicima na dosadašnjem odlično odrađenom poslu.
“Usred smo pandemije, daleko smo od kraja, ali postoje i pozitivne vijesti. Prva dobra vijest je da imamo vakcina dovoljno za imunizaciju stanovništva, a druga je da su itekako učinkovite i djelotvorne”, rekao je Sattler.

U BiH je do sada stiglo 2,7 miliona doza vakcina, a polovina je, kako kaže Sattler, stigla od Evropske unije – tačnije 1,3 miliona od Evropske komisije, dodatne doze od zemalja članica pojedinačno.

“Važno je da se iskoriste ove vakcine i da bude dobar odziv građana”, rekao je Sattler.

Svi su naglasili koliki su rizici za pojedinca ukoliko se ne vakciniše. Sattler ističe da je 90 posto hospitalizovanih zbog Covida u Austriji nevakcinisano, na što Forto dodaje da je neuporedivo veći rizik od nevakcinacije nego od nuspojava vakcine, koje su vrlo rijetke.

“Ima dovoljno vakcina, molim vas da se dođete vakcinisati jer će vas to spasiti od odlaska u bolnicu”, rekao je Forto.

Sattler posebno naglašava da ga raduje to što se vakcinacija još više približava građanima na način da će biti osigurano još punktova za vakcinaciju na različitim mjestima.

“Od naredne sedmice imamo vakcinaciju i u domovima zdravlja na periferiji, nadamo se da će u narednom periodu to biti omogućeno u svim domovima zdravlja”, rekla je epidemiologinja Anisa Bajramović nakon obilaska Zetre sa Sattlerom.

Ministar Haris Vranić je govorio o planovima za uvođenje restrikcija za nevakcinisane, kazavši da je to nešto što radi cijeli svijet, dodavši da bi to bilo dobro uraditi na vrijeme, ali da nije siguran kako će vlada odlučiti, jer je epidemiološka situacija u kantonu još uvijek povoljna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79