Dalmacija u crvenom: Jugo puše i više od 140km/h, ruše se stabla i stupovi!

Foto Milan Sabic/Pixsell

MUP RH Ravnateljstvo civilne zaštite danas je izdalo crveno upozorenje za područje Dalmacije.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za utorak, u sklopu Meteoalarma, crveno upozorenje za područje Dalmacije.

U Dalmaciji se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo.

Udari vjetra i materijalna šteta!

Već su izmjereni udari juga jači od 140km/h, kao primjerice u Dubrovniku. Kod Palagruže valovi su visoki šest metara!

Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10:00 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba – Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite, prenosi Hrt.

U Splitsko – dalmatinskoj županiji olujno jugo je od 11:30 sati prouzročilo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. U prekidu su katamaranske i trajektne linije na srednjedalmatinskom području. Županijski centar 112 Split zaprimio je dojavu o nakupini granja i debla koje pluta na moru.

Ima odrona na cestama, rušenja stabala i grana te posebno stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Zabilježeno je i nekoliko oštećenja na stambenim zgradama i ostalim objektima. Na trogirskom području (Seget – Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom.

Po život opasne situacije

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti pa obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Poplavljene rive

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

U Rijeci je jutros poplavljena tržnica.

Također je moguć prekid opskrbe energijom i vodom te prekid u komunikacijskoj mreži. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Prema trenutačno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slijevu Šumetlice) do 44 mm/m2 (Kupa i Dobra), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2. U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slijevu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slijevu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slijevu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.

U Zadru je znatno porasla razina mora pa je u prekidu katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba-Olib.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16., ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovitih mjera obrane od poplava. Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su u sektoru E i F.

Pogledajte kakav jugo puše na Visu.

Također, u Omišu se more prelijeva preko rive. Snimku nam je s velike plaže poslao Zvonimir Kujundžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79