Damir Marjanović o koronavirusu: Sprema se ‘udruženi zločinački poduhvat’

anas znamo mnogo više o virusu, ispitali smo ga “sa svih strana” tako da, i pored povremenih iznenađenja koja nam priredi, znanstvenici i doktori mogu poprilično tačno predvidjeti (i u najvećem broju slučajeva spriječiti) sve ono šta čeka osobe koje će značajnije odreagovati na njega

Damir Marjanović, profesor genetike i bioinžinjeringa, oglasio se na svojoj Facebook stranici te govorio o više o koronavirusu, o “apokaliptičarima” i teoretičarima zavjere, kao i tome šta nam se sprema na jesen i zimu, da li smo sigurni od virusa i šta su naučnici do sada otkrili. Šta kaže profesor za šta su maske dobre osim da nas odbrane od korone?

Njegovu poruku prenosimo u cjelosti:

– Dugo sam razmišljao kako da napišem ovaj post, jer u ovoj medijskoj oluji svaka riječ koja se kaže vezano za SARS-CoV 2 virus ili COVID-19 bolest se „svakojako“ tumači, a nerijetko izvlači iz konteksta. S jedne strane imamo „apokaliptičare“ koji u svakoj znanstvenoj objavi traže Armagedon i naznake što crnjeg scenarija, s druge strane imamo „teoretičare“ koji su sve znanstvenike svrstali u vojsku čipovanih gospodara svijeta i u svemu traže urotu. I jedni i drugi predstavljaju veliki problem jednom malom, prosječnom znanstveniku koji pokušava znanstvene rezultate da tumači na jedini ispravan način – znanošću.

Stoga hajde da u ovom psihotičnom okruženju i strahu pred zimskim periodom u kojem još uvijek nemamo efikasnu vakcinu ili kristalno jasnu terapiju, a sprema se „udruženi zločinački poduhvat“ korona i sezonskih virusa, da kratko pobrojimo neke od stvari koje pozivaju na oprez, ali ujedno i na optimizam i scenario u kojem ne mora sve da bude tako crno i naglašavaju činjenicu da smo mi ti koji će odlučiti u kojem će se pravcu ova cijela priča odvijati u narednim mjesecima.

Dakle, danas znamo mnogo više o virusu, ispitali smo ga “sa svih strana” tako da, i pored povremenih iznenađenja koja nam priredi, znanstvenici i doktori mogu poprilično tačno predvidjeti (i u najvećem broju slučajeva spriječiti) sve ono šta čeka osobe koje će značajnije odreagovati na njega.

Također, svjedoci smo da su ogromni internacionalni znanstveni timovi ujedinili snage da postignu nemoguće što bi moglo rezultirati da već početkom sljedeće godine ili, čak krajem ove (za nešto više od godinu dana), imamo više potencijalnih vakcina koje će ubrzati i ojačati našu borbu protiv virusa i koje će dobrim dijelom zaštiti ugrožene kategorije naše vrste. Pored toga, ovih dana su i novi lijekovi uvršteni u terapije ozbiljnijih slučajeva jer su znanstvena ispitivanja ukazala na njihovo pozitivno djelovanje.

Nadalje, svjesni smo da značajan broj „pozitivnih“ neće razviti ozbiljnije simptome. Također, najnovija istraživanja sugeriraju da iako detektabilna koncetracija antitijela traje u mjesecima, ćelijski imunitet T ćelija koji nas također efikasno štiti traje znatno duže.

Pored toga, danas smo već svjesni da su PCR testovi toliko efikasni da mogu detektovati prisustvo virusa ili ostataka virusa i u slučajevima kada te osobe više „nemaju dovoljno virusa“ da zaraze druge. Stoga, mnogi znanstvenici, doduše oprezno, prave distinkciju između pojmova pozitivni, zaraženi i pacijenti. Na kraju, spoznali smo da jednostavnim metodama (distancom i nošenjem maske u zatvorenim prostorima) značajno smanjujemo mogućnost prenošenja virusa.

A ta ista “dosadna” maska istim konceptom može značajno smanjiti i prenošenje drugih sezonskih virusa (poput gripe) ali i unošenje raznih čestica u naš organizam iz zimi jako zagađenog sarajevskog zraka. Stoga ova, relativno nova navika, ako je budemo poštovali, ove jeseni i zime mogla bi značajno smanjiti broj oboljelih od gripa, ali i komplikacije izazvane tako (ne)popularnim smogom.

Elem, više puta smo na ovim prostorima znali da od poluprazne čaše napravimo polupunu. E taj „koncept polupune čaše“ nam je jako bitan da mi, kao pojedinci prebrodimo uspješno i napade „korone“ ali i napade „koronske medijske oluje“, bez obzira dolazili oni od „teoretičara“ ili „apokaliptičara“.

Kada se sve sabere i oduzme mnogo toga je u našim rukama, a ono što je u rukama znanstvenika, ide u dobrom, jako dobrom smjeru, bez obzira što bi pojedini politički spletkaroši i „dobronamjerni medijski eksperti“ željeli da nije tako! Moramo biti svjesni da znanost treba vremena da znanstveno pouzdanim metodama postigne uspjehe u svim poljima.

Zato u narednim mjesecima treba da se prije svega naoružamo strpljenjem i zdravim razumom, dobro provjeravamo izvore informacija, ne čitamo samo naslove i da već opisanim jednostavnim mjerama damo i nama i znanosti vremena u pronalasku još efikasnijih oruđa borbe protiv virusa i onih koji tu priču maksimalno zloupotrebljavaju za osobne interese! Idemo dalje, napisao je Marjanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79