Dan kada je porodica Rakovac počela nestajati: Šest godina od smrti dječaka Mahira

Danas se navršava šest godina od tragične smrti dječaka Mahira Rakovca iz Sarajeva.

Rijetko ko na pomen njegovog imena ne može a da se s tugom ne sjeti ne samo tog kobnog dana već i porodične tragedije koja je kasnije desila.

Mahir je skočio s osmog sprata zgrade u kojoj je stanovao u naselju Dobrinja. Javnost su uzdrmale riječi njegove majke Alise Mahmutović i očuha Dubravka Lovrenovića, oboje uglednih profesora, da je Mahir žrtva vršnjačkog nasilja i seksualnog zlostavljanja u školi.

Smrt Mahira Rakovca izazvala je brojne polemike u BiH i regionu, ali i i proteste u gradovima širom zemlje uz poruku „stop vršnjačkom nasilju“.

Početkom marta 2016. godine tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić objavila je da je nakon višemjesečne istrage utvrđeno da u slučaju smrtu dječaka Mahira nije bilo elemenata krivičnog djela. Mahirovi majka i očuh nastavili su se boriti.

No priča koja je potresla region nažalost ovdje ne završava.

Godinu i mjesec nakon Mahira, otišao je i njegov očuh Dubravko Lovrenović, bh. historičar i akademik. Preminuo je 17. januara 2017. nakon borbe s teškom bolešću, s karcinomom.

Nekoliko mjeseci kasnije, pridružila im se i Alisa, posljednja iz porodice okovane tragedijom. Umrla je 26. juna 2017. u Tuzli. Također od karcinoma.

Tužno sjećanje: Danas bi Mahir Rakovac bio punoljetan

Ali, njihovi prijatelji reći će od tuge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79