Dan žalosti u Albaniji, zastave spuštene na pola koplja

U Albaniji je dan žalosti, a zastave na svim institucijama spuštene su na pola koplja, prenosi Anadolu Agency.

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Albaniji preko noći je porastao na 25. Lokalne i međunarodne spasilačke ekipe i dalje pretražuju srušene zgrade u potrazi za preživjelima.

Vlasti su saopćile kako su tokom noći još četiri osobe preminule. Više od 600 osoba povrijeđeno je u zemljotresu jačine 6,4 stepena, koji je ovo područje potresao u utorak ujutro.

U Draču, drugom po veličini albanskom gradu, na Jadranskom moru, stanovnici su spavali u šatorima, automobilima i na fudbalskom stadionu dok su nastavljeni zemljotresi i u jutarnjim satima.

Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

Albanski premijer Edi Rama saopćio je ranije da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora.

Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79