Danas BiH dobiva 10 novih kilometara autoputa i jedan od najsavremenijih graničnih prelaza

Danas će, osim zvaničnog otvaranja mosta na rijeci Savi te 10,7 kilometara autoceste od Odžaka do Svilaja, biti otvoreni i granični prijelaz i most Svilaj, a u promet će biti pušteno i 10,7 kilometara autoputa od Odžaka do Svilaja.

Kako objašnjavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, naša država i Hrvatska dobile su privremenu odluku koja je na snazi do 31. 12. 2021. godine, prema kojoj će Svilaj biti međunarodni granični prijelaz za promet putnika.

“Nakon toga treba biti donesena konačna odluka o kategorizaciji ovog graničnog prijelaza, koji je jedan od najsavremenijh i koji ima potpuni kapacitet i za promet robe”, objasnio nam je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

GP Svilaj (Foto: E.M./Klix.ba)
GP Svilaj (Foto: E.M./Klix.ba)

Granični prijelaz, koji se prostire na površini od 103.000 kvadratnih metara, koštao je 18,7 miliona KM.

Važno je napomenuti da je oko 10 kilometara autoceste na Koridoru 5C, od Odžaka do Svilaja, izgrađeno još 2017. godine, a do sada nije bilo moguće pustiti ga u promet s obzirom na to da tada nije postojao most koji bi povezao BiH s Hrvatskom.

Carinska služba UIO i službenici Granične policije BiH bit će na GP Svilaj danas od 9 sati, ali putnici će moći prelaziti tek nakon što se most na rijeci Savi i zvanično otvori presijecanjem vrpce, što je predviđeno za 14 sat piše Klix

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79