Danas Državni dom donosi odluku o povećanju plata

Danas s početkom u 11 sati bit će održana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

Između ostalog, delegati u Domu naroda, donijet će konačnu odluku i o spornom povećanju plata parlamentarcima i ministrima kao i uposlenicima u državnim institucijama.
Ova tema je izazvala brojne reakcije s obzirom da se u budžetu planira povećanje plata funkcionerima i do 500 KM, iako već imaju ogromne plate, a radnicima državnih institucija do 100 KM.

Pojedini parlamentarci pravdaju se da su prihvatili ovakav budžet, jer se njima povećavaju plate potplaćenih uposlenika institucija. I političari i uposlenici su pod istom budžetskom stavkom, pa povećanje jednima automatski znači i povećanje drugima.

Opozicioni parlamentarci su glasali protiv usvajanja budžeta, a kao razlog za to su istakli to što je njime predviđeno povećanje plata i političarima.

Međutim, niti jedan parlamentarac nije pokušao da inicira pravno rješenje kojim bi se zvaničnici izuzeli od povećanja plata.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio da će povišicu od 500 KM, ako i Dom naroda usvoji budžet, uplatiti humanitarnom udruženju Pomozi.ba te je pozvao i ostale stranačke kolege iz državne vlasti da to urade. Neki su ovaj Izetbegovićev potez ocijenili kao populističkim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79