Danas glasanje za opoziv gradonačelnika Bijeljine

 

Građani Bijeljine na referendumu danas odlučuju o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića koji je na ovoj poziciji “naslijedio” dugogodišnjeg gradonačelnika Miću Mićića.

Pravo glasa u Gradu Bijeljina ima otprilike 112 hiljada građana, a od sedam sati jutros su otvorena 183 biračka mjesta. Glasanje će kao trajati do 19 sati.

Referendumsko pitanje glasi “Da li ste za opoziv (smjenu) gradonačelnika grada Bijeljine Ljubiše Petrovića”, a glasa se “za” opoziv ili “protiv” opoziva.

Pokretanje opoziva nije začudilo Semberce s obzirom na to da gradonačelnik dolazi iz SDS-a, a skupštinska većina grada pripada SNSD-u. U prethodnim danima su se obje strane snažno borile, jedni da sačuvaju poziciju, drugi da je preuzmu, a konačni ishod će biti poznat večeras.

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija, a ako opoziv prođe – Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

Predsjednica Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine i predsjednica Gradske izborne komisije Dijana Savić Božić tvrdi da rade u nemogućim uslovima zbog opstrukcija Petrovića.

“Na biračkim mjestima se pojavljuju problemi od strane posmatrača SDS-a koji blokiraju rad biračkih odbora jer glasačke kutije nisu okrenute kako odgovara”, izjavila je.

Ona kaže da problem na svakom biračkom mjestu te da posmatrači fizički ometaju članove izbornih komisija uime svojih političkih subjekata.

Za sada nije reagovala policija, no ona kaže da to nije isključeno i da će zatražiti procesuiranje ukoliko se situacija ne riješi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79