Danas izbor patrijarha SPC: Ide li Crkva u autonomiju ili pod Vučićevu “željeznu čizmu”

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve trebalo bi da bude izabran na današnjem izbornom saboru SPC-a, a prema Ustavu, od 47 aktivnih i umirovljenih vladika koji će glasati, 31 ispunjava uslov da zauzme mjesto patrijarha.

Ipak, samo neki od njih smatraju se ozbiljnim kandidatima da zauzmu mjesto prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve, koje je ostalo upražnjeno nakon smrti patrijarha Irineja, koji je od posljedica koronavirusa preminuo 20. januara prošle godine.

Kandidati koji se proteklih mjeseci spominju kao glavni favoriti za budućeg patrijarha su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej Bulović, episkop banjalučki Jefrem, episkop šumadijski Jovan, mitropolit vladika Jovan Šumadijski.

Među kandidatima je i episkop dizeldorfski Grigorije, kojeg se često dovodi u vezu s političkim djelovanjem, ali mu se u utrci za patrijarha ne daju prevelike šanse.

Najozbiljniji kandidat

No, najozbiljniji kandidat za novog patrijarha je Irinej Bulović kojeg otvoreno podržava Ruska pravoslavna crkva, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Irineja, međutim, ne podržava sveštenstvo SPC-a, jer je na glasu kao osoba koja predstavlja sistem. Vučić je, s druge strane, odlučan da upravo Irinej bude novi patrijarh, jer bi mu to dalo potpunu kontrolu u zemlji – svjetovnu i duhovnu.

Drugi na toj listi je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je više puta javno negirao da je “državni projekt za novog patrijarha”. Za njegov izbor, navodno, lobiraju i mnoge zapadne zemlje, što je opet simptomatično ako uzmemo u obzir da Vučić svakako želi dobre odnose s Evropskom unijom i SAD-om, zadržavajući pritom blisko prijateljstvo s Rusijom.

Vladika Jovan Šumadijski manje je poznato lice u ovoj priči i smatra se da on nije Vučićev prvi izbor za patrjiarha. Dugo je služio u SAD-u, a trenutno je na čelu jedne od eparhija koja ima najviše vjernika u SPC-u.

Predsjednici i biznismeni

Četvrti kandidat – episkop banjalučki Jefrem, koji, realno, nije kandidat, nego je uveden u priču kako bi sveštenstvo iz Bosne imalo koga podržati i kako bi glasalo. Njegovo ime posebno je zanimljivo jer mu je prošlog mjeseca u posjeti bio vladika Joankije, za kojeg navodno lobiraju predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i neki “biznismeni”, poput kontroverznog Miodraga Davidovića iz Crne Gore. Dodik i Davidović, navodno, preko Joankija planiraju srušiti Aleksandra Vučića.

Još jedan vladika koji, kako je sam rekao, namjerava rušiti Vučića je episkop dizeldorfski Grigorije. On je također sastančio s Dodikom, a spominjao se u kontekstu političkog angažmana u Srbiji. U javnosti je prepoznat kao vladika s umjerenim stavovima, međutim, iako je pokazao ambiciju da bude novi patrijarh SPC-a izvjesno je da zbog toga što je premlad, vjerovatno neće biti izabran za prvog čovjeka SPC-a.

Režimski mediji i službe sigurnosti

Kada se sve ovo uzme u obzir, ne čudi činjenica da je Vučić poduzeo sve korake kako bi osigurao da “njegov čovjek” dođe na čelo SPC-a. S obzirom na proceduru izbora patrijarha, koja u posljednjem krugu podrazumijeva izbor žrijebom između jednog od tri kandidata s najviše glasova, predsjednik Srbije navodno je uključio i režimske medije, kao i državne službe sigurnosti da se među ta tri kandidata nađu sva tri njegova od četiri za koje lobira: Irinej Bulović, Porfirije, vladika Jovan i episkop banjalučki Jefrem.

Sve spremno za sutrašnje glasanje u Hramu svetog Save (Foto: Twitter)
Sve spremno za sutrašnje glasanje u Hramu svetog Save (Foto: Twitter)

Da bi to osigurao, prvi put će izbor patrijarha umjesto u zgradi Patrijaršije biti održan u kripti Hrama svetog Save gdje je sve pokriveno kamerama, zvukom, ulaznim i izlaznim TV signalom. Ovo je, navodno, urađeno kako bi se u potpunosti obezvrijedilo pravo tajnog glasanja i kako bi Vučić imao neometan uvid u to za koga je ko glasao.

Čini se da je predsjednik Srbije poduzeo sve neophodne korake kako bi “voda išla njemu na mlin”. Da li će Srpska pravoslavna crkva odoljeti pritiscima režima i izboriti se za svoju samostalnost ili će pasti pod željeznu čizmu apsolutnog vladara Srbije saznat će se za 24 sata prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79