Danas je Svjetski dan životinja, čuvajmo ih, jer je njihova sudbina u našim rukama

Danas je međunarodni Dan životinja. Ugrožavamo ih, mijenjamo njihova staništa…

Ali možemo i ovako kao na našoj fotografiji:

Vidite li malenu žabu koju vrlo pažljivo drži u svojoj ruci naš fotoreporter Mevludin Mekić . Ne boji se ona, zna da je u rukama ljubitelja prirode i životinja.

Svjetski dan životinja obilježava se svake godine 4. oktobra s naglaskom na jedinstvenom odnosu ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu.

Prvi se put taj dan obilježio 1931. tokom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinja, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama.

Udruženja za zaštitu životinja širom svijeta obilježavaju ovaj dan kako bi upozorila ljude na probleme životinja te ih potaknula na razmišljanje o svome odnosu prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svakog dana nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi… Životinje uglavnom ugrožava čovjek.

Zato je naša ključna poruka za danas: Sudbina planete je u našim rukama. Zato, pažljivo postupajmo s njom.

A kako je danas Dan životinja, čuvajmo životinje, čuvajmo našu planetu!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79