Danas odluka: U 14 bh. općina uvode se restriktivne mjere?

Еpidеmiоlоginja u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS Јеlеnа Đаkоvić-Dеvić izjavila je danas da će najvjerovatnije restriktivnije mjere biti uvedene u onim lokalnim zajednicima u tom bh. entitetu u kojima je nepovoljna situacija u vezi s koronavirusom.

“U saradnji sa štabovima u općinama i njihovim epidemiolozima tražit ćemo rješenja i mogućnosti da idemo s restriktivnijim mjerama”, rekla je Đaković-Dević novinarima u Banjoj Luci.

Lokalne zajednice, u saradnji s Institutom, imaju mogućnost da procijene zbog čega raste broj novooboljelih.

“Restriktivne mjere se mogu odnositi na smanjenje broja osoba prilikom okupljanja ili njihovu potpunu zabranu, poseban režim rada ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata”, rekla je ona.

Iz Instituta su za danas najavili sastanak s predstavnicima 14 lokalnih kriznih štabova koji su trenutno zarišta koronavirusa, poput Ljubinja, Nevesinja, Bijeljine, Zvornika, Banje Luke…

“Nalazimo se u fazi kada ne treba razmišljati da li je virus oslabio ili nije jer nema naučnih dokaza za to. Virus je nepredvidljiv. Ostaje nam da prilagodimo naše ponašanje onom sto virus nalaže. Molim da se preporuke Instituta ne shvataju kao nešto što se nameće, već kao nešto o čemu svi vodimo brigu”, dodala je Đaković-Dević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79