Danas protesti u Sarajevu: Rudari na ulicama

Na protestu ispred zgrade Vlade FBiH biće zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne “Elektroprivrede” i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća

Radnici sedam rudnika u Federaciji BiH (FBiH) koji posluju u okviru federalne “Elektroprivrede” održat će danas u Sarajevu protest jer su nezadovoljni pravilnicima o platama i radnom učinku.

Na protestu ispred zgrade Vlade FBiH biće zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, te smjena generalnog direktora federalne “Elektroprivrede” i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.

Rudari će zatražiti i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Protest je zakazan za 11 sati, a zbog njegovog održavanja bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79