Danas se otvara izolatorij u Opštoj bolnici: Evo kako izgleda

Covid izolatorij u okviru Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” otvara se danas.

Odjel raspolaže sa 44 bolnička kreveta i četiri donirana respiratora, a prostire se u prizemlju objekta na površini od 961 kvadrat.

Planirano je da u novom izolatoriju budu smješteni lakše i srednje teško oboljeli COVID pacijenti.

– Dobili smo reprezentativni objekt. Građani mogu biti makar malo mirniji, jer raspolažemo s objektom koji je i kadrovski i tehnički opremljen po svim evropski standardima – izjavio je ranije za “Avaz” dr. Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice.

Data saglasnost za zapošljavanje

Vlada Kantona Sarajevo prije 15-ak dana dala je saglasnost Općoj bolnici za prijem u radni odnos na određeno vrijeme, do jedne godine, pet ljekara specijalista anesteziologa, tri ljekara specijalista infektologa, dva ljekara specijalista pulmologa i deset medicinskih sestara – tehničara, za potrebe rada u Covid-izolatoriju, smještenom u bivšem armijskog centru.

Opća bolnica je na osnovu Sporazuma potpisanog sa JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, 13. novembra ove godine, dobila na upravljanje ovaj izolatorij.

Za rekonstrukciju i adaptaciju prostora u Covid-izolatorij, Vlada KS je do sada izdvojila 1.041.765,08 KM.

Također je, tokom ove godine, Vlada dala saglasnost za zapošljavanje 132 zdravstvena radnika, na određeno i neodređeno vrijeme, za potrebe funkcionisanja ove važne zdravstvene ustanove.

Stavljanje u funkciju izolatorija pri Općoj bolnici planiran je do kraja tekuće godine.

Dodatno proširenje

Kako je ranije pojasnio Ednan Drljević, infektolog koji će voditi Covid odjel, plan je da se u izolatoriju pruži njega svim Covid pacijentima, uključujući i trudnice.

Prva faza radova je koštala više od milion KM, a planirano je i dodatno proširenje odjela na još jedan sprat, što bi koštalo oko tri miliona KM. Na drugom spratu bilo bi smješteno dodatnih 60 kreveta, ali i operativne sale.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79