Danas stupa na snagu: Odluka Valentina Inzka na terenu urodila plodom

Odluka Valentina Inzka na terenu je, čini se, urodila plodom. Plakati podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću postavljeni u Srebrenici brzo su uklonjeni, a to nije jedini primjer. Istovremeno je Federalnom parlamentu upućena inicijativa da preduzme konkretnije korake u ovom smjeru.

Plakati u Srebrenici brzo su postavljeni – a još brže uklonjeni, i to po nalogu policije.

Nove provokacije u Srebrenici: U blizini džamije osvanuli plakati zločinca Ratka Mladića

U Foči, mural na kojem osuđeni ratni zločinac salutira prolaznicima, išaran je. A upravo je iz ovog mjesta Inzko i najavio uklanjanje ovakvih crteža.

“Situacija je danas toliko nakaradna da možemo sačiniti ‘turističku’ kartu top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima”, kazao je Inzko.

No, ovakvi turisti mogli bi imati sve manje mjesta za obilazak. Na terenu – primjena Zakona o zabrani negiranja genocida, čini se, već je počela. Čekamo na zvanično, i u institucijama. Korak bliže uskoro bi mogao biti Federalni parlament od kojeg je, inicijativom Nihada Čolpe, zatraženo da zauzme jasan stav.

“Mi ne možemo narediti, ali predlažemo i dajemo podršku provedbi zakona. Ja mislim da nema desetak općina da neka od ustanova ulica trgova ili ustanova nisu nazvane po ratnom zločincu. Naša je obaveza da kažemo – mijenjajte to”, kazao je Čolpa, predsjednik Kluba Pokret u Zastupničkom domu FBiH.

No, za zastupnike je upitno usvajanje ovakve inicijative. Dva su razloga. Prvo – Federalni parlament ne može narediti nižim nivoima da poštuju državni zakon. Drugo – zar im se uopće treba naređivati?

“Riječ je o državnom zakonu tako da bi to na neki način devaluiralo zakon. Došli bismo u situaciju da otvorimo Pandorinu kutiju, gdje bi za svaki zakon donosili da se mora primjenjivati. To je malo možda i neozbiljno. Znači, zakon se mora provoditi čim se objavi, na svakom pedlju BiH, i tu nema nikakve rasprave”, ističe Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a.

SDA-ov zastupnik Salko Zildžić podsjeća: “Svaki respektivni nivo vlasti bi se trebao ponašati u skladu s tim. Onaj ko krši zakon – moraju postojati institucije sistema, od lokalnog nivoa, sanitarnih ili komunalnih inspektora pa do policije i svih državnih službenika koji trebaju da prate provedbe zakona”.

Stav HDZ-a BiH danas nismo uspjeli dobiti. Podsjetimo, u Federaciji već šest godina Krivični zakon prepoznaje mogućnost krivičnog sankcioniranja svih oblika poricanja genocida, ratnih zločina i poticanje na bilo koji oblik mržnje. Ali nemamo optužnica niti sudskih presuda. Možda od subote i brojevi počnu rasti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79