Danas su izbori u Crnoj Gori i gore je nego kod nas: Ukradena glasačka kutija, krečili na biračkom mjestu…

Na mnogim biračkim mjestima građanima nisu dozvoljavali da glasaju

Na netom održanim izborima u BiH prijavljen je veliki broj nepravilnosti na dan glasanja. Međutim, ono što se dešava u Crnoj Gori, gdje se danas održavaju lokalni izbori, prevazilazi sve što smo imali prilike vidjeti u BiH.

Svakako najneobilnija stvar koja se dogodila je krađa glasačke kutije i paravana za glasanje, koji su uništeni.

– Radi se o biračkom mjestu 34. Imamo informacije da na tom biračkom mjestu nema električne energije i da su otuđeni i uništeni glasačka kutija i paravani za glasanje. Nadležni organi će ispitati slučaj, a mi ćemo omogućiti da se to biračko mjesto s malim zakašnjenjem otvori, izjavio je za Vijesti.me predsjednik izborne komisije Podgorice Veselin Vukčević.

Zabilježen je i veliki broj drugih nepravilnosti, a na mnogo biračkih mjesta policija uzima izjave od članova biračkih odbora.

Tako je na većem broju biračkih mjesta zabilježeno da članovi biračkih odbora ne dozvoljavaju biračima da glasaju. Najčešći razlo ga to je što su ti birači iz drugih općina, a ne iz one za koju su došli da glasaju.

Na jednom biračkom mjestu je zabilježen slučaj i da glasačka kutija nije bila zapečaćena prije početka glasanja, nego je to učinjeno naknadno.

Na većem broju biračkih mjesta zabilježeno je i da predsjednici ili članovi biračkih odbora glasno izgovaraju imena birača koji su došli na glasanje, čime je povrijeđena tajnost izbornog procesa.

Također, na određenom broju biračkih mjesta zabilježen je nedostatak članova biračkih odbora. Naime, prema crnogorskom izbornom zakonu, u toku izbora na svakom biračkom mjestu mora biti najmanje pet članova biračkih odbora ili njihovih zamjenika, dok su na nekim mjestima ostajala samo po tri člana.

Jedno biračko mjesto je moralo biti prekrečeno na dan izbora, jer je na zidu objekta u kojem se ono nalazilo bio neprimjeren grafit.

Zabilježen je i slučaj da je jedna od kandidatkinja na izborima na biračkom mjestu u Sutomoru stajala pored glasačke kutije, što je nedozvoljeno prema zakonu.

Na jednom biračkom mjestu glasanje je prekinuto jer je jedan od članova biračkog odbora, koji je napustio to mjesto, sa sobom ponio i dio glasačkih listića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79