Danas su Mladenci: Da li znate zašto se slavi ovaj praznik i kakvi su običaji

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci. Za ovaj praznik vezuje se mnogo običaja, a svi su uglavnom vezani za mlade supružnike.
Mladence prema običajima slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se vjenčali poslije 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek vjenčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umijeće i spretnost spremajući 40 posebnih kolača, takozvane “mladenčiće”.

Mladenci su inače datum kada se crkva i vjernici sjećaju stradanja Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vrijeme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crnim slovom. Tako je 22. mart posvećen njima i zbog vijenaca kojima su mučenici ovjenčani ljubavlju Hristovom.

Na vjenčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju vijenci, koji imaju trostruku simboliku:

Carski vijenci – svaki čovjek je car u svom malom carstvu u svojoj kući
Mučenički vijenci – jer u braku treba podnositi žrtve
Vijenci besmrtne slave – u Hristovom carstvu.

Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mijese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posjetiocima koji u toku dana svrate u goste. Posjećivanje mladenaca i donošenje poklona su savremeni običaji, ali sada već široko rasprostranjeni svuda. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvijek padaju u vrijeme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim – zbog vjere, zdravlja i napretka mladog vjenčanog para i djece. Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Običaj je da se mladencima u goste nosi poklon.

Ipak, ove godine zbog korona virusa bilo bi dobro odlaske u goste odložiti, ali nije na odmet znati običaje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79