Danas sudsko ročište: Tužilaštvo Srbije traži pritvor za Edina Vranja

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu jutros je okončano ispitivanje Edina Vranja, uhapšenog u Srbiji prije dva dana, na graničnom prelazu Uvac.

On se sumnjiči za ratne zločine na području Goražda. On je dva sata davao iskaz tužiocima. Saznajemo da je za Vranja Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu tražilo određivanje pritvora, a ročište će biti održano oko 15 sati.

Kako nam je rečeno iz njegovog advokatskog tima, Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hecegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Ovi dokumenti još jučer su proslijeđeni tužiocima u Beogradu i imali su ih na uvid tokom ispitivanja. Ista dokumentacija proslijeđena je i Višem sudu u Beogradu, koje će odlučivati o prijedlogu.

– Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske – navedeno je ranije u saopćenju MUP-a RS.

Njegovo hapšenje uzburkalo je regiju i naređeno je vraćanje bh. ambasadorice iz Beograda u Sarajevo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79