Dani Ajvatovice: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

U okviru obilježavanja tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije “511. Dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 88 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije

Ukupno 88 konjanika različitih starosnih dobi, među kojima 57 iz Karaule, 17 iz Zenice te 14 iz Kozarca, Brčkog i Tuzle, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur'ana i dove, koju je proučio dr. Salih ef. Indžić, izaslanik muftije travničkog i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

Svi programski sadržaji ovogodišnje manifestacije će biti organizovani u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i svi posjetitelji su pozvani na poštivanje istih, s ciljem prevencije širenja zaraze koronavirusom.

Spoj tradicije, kulture i vjere

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih sa prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Elmedina i Smaila Gunić imaju osam godina i među najmlađim su učesnicima manifestacije.

U izjavi za AA kazale su da u pohodu na Ajvatovicu učestvuju već drugu godinu. U pratnji roditelja, Elmedina će nastaviti putovanje, a put s njom prelazi konj Soko.

70-godišnji Rasim Gradinčić Ajvatovicu pohodi svake godine. Jutros je put Prusca u kočiji krenuo sa suprugom Đulsom.

– Pravi sam Karaulac, živim nedaleko odavde i na Ajvatovicu idem svake godine. Od njenog ponovnog uspostavljanja, svake godine – rekao je Gradinčić.

Rijad Pajić je put Prusca krenuo s ocem Senadom, prijateljima i rođacima.

– Prvi put sam iz Karaule ka Pruscu s konjem krenuo 2007. godine. Tad sam bio i najmlađi konjanik. Mi gajimo, baštinimo svoju tradiciju i kulturu. Ajvatovica je spoj tradicije, kulture, a ujedno i vjere – rekao je Pajić.

Najveće dovište muslimana u Evropi

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije. Ove godine će biti održan i jedan specifičan događaj u okviru manifestacije, a to je otvaranje džamije na platou Ajvatovice. Donator je općina Bursa iz Turske.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79