Dani odluke za Šarića

Nova 2019. godina počela je turbulentno za narko-bosa Darka Šarića, jer mu je Viši sud najprije produžio pritvor, da bi potom Apelacioni sud poništio tu odluku. Sudbina Pljevljaka biće odlučena već ove sedmice.

Šta se, zapravo, dogodilo? Odmah nakon izricanja nove prvostepene presude – kojom je Šarić 10. decembra osuđen na 15 godina robije – branioci Pljevljaka uložili su žalbu na odluku o produženju pritvora koju je sa presudom donio Viši sud (odnosno njegovo posebno odjeljenje, poznato kao Specijalni sud). Razmatranje žalbe okončalo se u posljednjoj sedmici 2018. godine, odlukom Apelacionog suda, koji je poništio rješenje Višeg suda. Pljevljak se tada nakratko našao u svojevrsnom pravnom međuprostoru – ni u pritvoru ni van njega, piše Blic.

Kako je obrazloženo u ovoj odluci, pritvor je poništen jer nisu jasno navedeni razlozi zbog kojih je pritvor nužna mjera, odnosno Viši sud nije odgovorio na pitanje zašto se pritvor u zatvoru ne može zamijeniti nekom blažom mjerom (poput nanogice). Takvo pitanje je opravdano: sudovi sve češće zaziru od “automatskih” produženja pritvora zbog odšteta koju okrivljeni traže nakon okončanja postupka, a posebno su skloni da zatvorske pritvore zamijene nanogicama ili drugim mjerama (poput zabrane komuniciranja sa svjedocima, i slično).

Tužilaštvo za organizovani kriminal usprotivilo se bilo kojoj blažoj mjeri od pritvora, jer bi to podrazumjevalo da se Šarić i ostali nadalje brane sa slobode. Zato je veće Višeg suda, u danu kada smo dočekivali 2019. godine, ponovo donijelo rješenje kojim je Šariću i ostalima produžilo pritvor.

Međutim, odbrana ima pravo da uloži novu žalbu Apelacionom sudu, koji bi trebalo da presječe i definitivno produži, ukine ili za nanogicu zamijeni pritvor Šariću. Do juče se to, ipak, nije dogodilo. Nije ni moglo da se dogodi, jer Apelacioni sud nije radio 1. i 2. januara, pa im žalba nije mogla biti upućena. Ako se i kada to dogodi, veće ovog suda ima kratak rok da se odredi prema obrazloženju Višeg suda.

Ovo nije prvi put da se “lome koplja” oko Šarićevog pritvora. U ljeto 2016. godine, kada je Apelacioni sud ukinuo presudu protiv narko-bosa, njegovi advokati Dejan Lazarević i Radoslav Baćević tada su najavljivali da će tražiti ukidanje pritvora Šariću ili njegovu zamjenu za nanogicu. Ipak, u Apelacionom sudu su tada za Blic objasnili da je utvrđeno da postoji bojazan da će Šarić pobjeći ako bude pušten da se brani sa slobode. Obrazloženje na kom se takva odluka bazirala govorilo je da postoji sumnja da je Šarić dio novca stečenog trgovinom kokainom sakrio, te da bi mu on mogao biti sredstvo pomoću kojeg bi pobjegao iz zemlje. Pljevljakovi branioci rekli su, s druge strane, da se njihov klijent sam predao i da ne vide razlog zbog kog bi bježao iz Srbije. Paralelno, pojavile su se i spekulacije da Šarićevi prijatelji i rođaci već izvresno vrijeme traže lokaciju u koju bi Darko mogao biti smješten ako bi mu sud odredio kućni pritvor.

Podsjećamo, Darko Šarić je u pritvoru skoro pet godina. Prethodno je bio više od četiri godine u bekstvu, a predao se nadležnim organima u martu 2014. godine, kada je najprije i pritvoren. Dvaput je donošena prvostepena presuda protiv njega i njegove grupe: najprije je osuđen na 20, a potom minulog decembra na 15 godina robije. I on i njegovi advokati nekoliko puta su se žalili na, kako ocjenjuju, spori tok suđenja.

 

Crna hronika / foto RAS Srbija

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments