Darko Elez danas u Sudu BiH, njegov advokat tvrdi: Sudiće mu se samo za djela počinjena nakon 2015.

Darku Elezu, kojeg je u srijedu navečer Srbija izručila vlastima BiH, sudiće se samo za nova djela koja su počinjena nakon 2015, kada je verifikovan međunarodni sporazum o izručenju potraživanih osoba, koji su potpisali ministri pravde BiH i Srbije, potvrdio nam je Elezov advokat Senad Kreho.

PROŠAO POLIGRAF

Postupajući tužilac Dubravko Čampara jučer je u popodnevnim satima uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Elezu, a ročište na kojem će se o tome odlučivati bit će održano danas, kako je objabljeno na stranici Suda BiH u 9. sati.

Elezov bivši advokat Duško Tomić, govoreći o Elezovoj ekstradiciji, rekao je da se na aerodromu u Beogradu uoči izručenja desio skandal.

“Svi ste dobili vijest da je Elezu pozlilo i da je u teškom stanju, te da je bilo neizvjesno da li će doći u BiH.

To je velika igra. Policijski organi Srbije su Eleza vodili na poligraf u okviru istrage o pripremanju ubistva Aleksandra Vučića. Elez je prošao na poligrafu i ništa nije bilo tačno, ni da sarađuje sa Veljkom Belivukom, Kokezom (predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, op. a), nije tačno da je učestvovao u ubistvu Miše Ognjenovića”, rekao je Tomić.

Pojasnio je da su istražni organi Srbije učinili sve da ga vrate nazad u ćeliju, da ne dođe u BiH. Kao razlog naveo je izjavu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH da će Elez u srijedu doći u Sarajevo.

“To je nezamislivo jer bezbjednosna kultura nalaže da se tako rizična ekstradicija ne najavljuje. Opravdano su organi Srbije strahovali da neko ne sruši helikopter kojim je dopremljen i glavna tužiteljica treba da podnese ostavku. Sve sam učinio da Srbija ispoštuje svoju odluku da ga izruči kako su se dogovorili. Jer je u pitanju bilateralni sporazum. Kad smo došli ovdje, nakon tri sata kašnjenja, Darko mi je rekao da je dobro i da je vođena istraga o pripremanju Vučićevog ubistva”, pojasnio je Tomić.

On je dodao da je tužilac Čampara dao obećanje da će Elez nakon suđenja biti izručen Srbiji da tamo izdržava kaznu.

“Što se tiče pritvora, rekao je da će Elezu biti određen mjesec ili još dva mjeseca, nakon toga će mu ublažiti mjere, a nakon toga će se braniti sa slobode. Sve je to prekršeno i ja više neću u tome učestvovati”, zaključio je Tomić, dodajući da je Elezovo izručenje prvobitno zatraženo zbog predmeta Lutka.

IMENA UBICA

Kako je Oslobođenje nedavno i pisalo, Elez je spreman da pomogne bh. vlastima da rasvijetle nekoliko nerasvijetljenih krivičnih djela, a među njima su i ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića… Bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac napisao je na Facebooku da ako iko zna informacije o ubistvima sarajevskih policajaca, onda je to Elez.

– Konačno! Darko Elez je izručen BiH. Evo, stigao je! Čovjek tvrdi da zna ko je ubio sarajevske policajce. Poruka tužilaštvu: Ako iko zna sve o ubistvu Adisa i Davora, to je Elez. Sva sredstva su opravdana da dođete do imena ubica. Do vas je, napisao je Pećanac. Elez se, podsjetimo, povezuje sa likvidacijom Siniše Miličevića, zvanog Tigar, u maju 2018. i ubistvom Miloša Ostojića u januaru 2019.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79