Darko Elez ostaje još 3 mjeseca u pritvoru?

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je danas da za tri mjeseca bude produžen pritvor Darku Elezu, osumnjičenom za organizovani kriminal, ubistva Siniše Miloševića i Miloša Ostojića, te pokušaje likvidacija i iznude.

Čampara je na ročištu pred Sudom BiH naglasio da će, ukoliko se nađe na slobodi, Elez napustiti BiH, da mu je danas to veći interes nego ikad i da su stvoreni uslovi da mu se u BiH sudi u predmetu “Lutka” za krivična djela za koja je zaprijećen dugotrajni zatvor.

Kao razlog za produžetak pritvora, Čampara je naveo i ometanje krivičnog postupka i ugrožavanje svjedoka, te istakao da Tužilaštvo nastavlja istragu, a kada dobiju dokumente iz Srbije da je Elezu oduzeto državljanstvo odmah će pokrenuti sudski postupak u predmetu “Lutka”.

Čampara je u obrazloženju naveo da su svi svjedoci u strahu i da traže zaštitu.

“Jedan svjedok je nakon što ga je Elez pozvao, završio u bolnici jer je od straha dobio predinfarktno stanje. Veliki broj dokaza i iskaza potvrđuje sumnju da je Elez šef međunarodne kriminalne grupe”, tvrdi Čampara.

Čampara je rekao da je jedan od svjedoka čak donio i snimak iznajmljivanja stana za potrebe skrivanja potencijalnih ubica u Bijeljini.

“Znamo i kako je ukradeno vozilo kojim je izvršeno ubistvo i taj koji je ukrao auto je u pritvoru i u postupku je dobivanja imuniteta”, rekao je Čampara.

On je dodao da je od 2018. do 2020. godine Elez je bio pod posebnim istražnim radnjama, da su im ti prisluškivani razgovori dostavljeni i da ih analiziraju.

“Njegovo državljanstvo je oduzeto ali još nismo dobili zvaničnu odluku koja će doći diplomatskim kanalima”, rekao je Čampara.

Čampara je istakao da su stvorene zakonske pretpostavke da se Elezu sudi u predmetu “Lutka”.

On kaže da je prema iskazu jednog svjedoka pet dana prije izvršenja ubistva 2018. Elez ilegalno ušao u BiH.

“Ako mu se ne produži pritvor pobjeći će, ne u Srbiju, već u Crnu Goru”, rekao je Čampara.

Način djelovanja Elezove grupe, prema Čamparinim tvrdnjama, isti je od 2008. godine do danas.

“Pređe se ilegalno granica, iznajmi se stan takozvani štek, izvrši se ubistvo i opet se ilegalno pređe granica”, naveo je Čampara.

Elezov advokat Senad Kreho naveo je da je beogradski advokat danas uputio tužbu protiv Srbije zbog oduzimanja državljanstva njegovom branjeniku.

“U rješenju Srbije od 29. aprila stoji da je opasnost po bezbjednost Srbije i tužbom se traži poništenje ovog pravnog akta”, rekao je Kreho i naveo da će uslijediti upravni spor, te da se po Ustavu Srbije i zakonu, Elezu koji 21 godinu živi u Srbiji, ne može bez njegovog zahtjeva oduzeti državljanstvo.

Kreho je naveo da je tužilac Vladimiru Stevanoviću prezentovao snimak sa ubistva Siniše Miloševića, a on je rekao da je mogući izvršilac, odnosno pucač Vladimir Kovačević.

“Nema ni trunke sumnje da je Elez organizovao ubistvo i ne može se na bazi bajki to tvrditi”, rekao je Kreho i dodao da nijedan od svjedoka nije naveo da mu je Elez direktno tražio novac, niti da ga je zvao.

Kreho je rekao da je isti svjedok kasnije kao izvršioca identifikovao Ninoslava Miloševića koji je bio na stranim ratištima i optuženik za terorizam u Srbiji.

“To je profesionalni svjedok i njegovi iskazi se ne mogu uzeti kao pouzdani”, rekao je Kreho.

On je dodao da nije tačna priča da je Elez dao nalog da se ubiju Miloš Božović i Zlatan Ćuk u Bijeljini.

Kreho je kao svjedoke koji se pominju naveo još nekoliko osoba iz podzemlja, poput Admira Hodžića i Admira Kalendera.

Kreho je naveo da je od jednog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo oduzet telefon u kojem su bile fotografije iskaza svjedoka u ovom predmetu, a što je iskorišteno da se na njih vrši pritisak. “Zašto taj policajac nije uhapšen?”, upitao je Kreho.

On je zatražio da se Elezu odrede mjere zabrane i tvrdio da nema potrebe da bude u pritvoru, dok je ocijenio da su van pameti navodi da iz pritvora vrši uticaj.

“Tvrdnje da postoji mogućnost da iz zatvora planira ubistvo Đorđa Ždrala ne znam na osnovu kojih dokaza se to može reći kada je riječ o zatvoru koji je najbezbjedniji”, rekao je Kreho.

Elez je u obraćanju na ročištu rekao da je sve jasno i da je u pitanju “Lutka” od prvog dana.

“Meni je nezakonito uzeto državljanstvo Srbije. Dajem garancije da se protiv mene vodi istraga od rođenja pa do danas, a zna se ko je pobio te ljude. Jednom će oni doći ovđe u sudnicu, pa će morati objasniti sve. Slušala je mene OBA, BIA i Banjaluka. Drago mi je da tužilac ima te snimke i sve će se vidjeti u snimcima, koliko sam se primirio. Meni je svejedno odredili pritvor ili ne, radite šta hoćete, ja na leđima imam Lutku”, rekao je Elez.

Predsjedavajuća sudskog Vijeća Dalida Burzić rekla je da će Sud u zakonskom roku donijeti odluku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79