Darko Mladić na kući nacrtao lik svog oca Ratka

Na zgradi u naselju Lončari, općina Donji Žabar, koja se nalazi pored magistralnog puta Banja Luka – Brčko – Bijeljina, nedavno je osvanuo mural s likom ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg generala Vojske RS pod čijom komandom su u protekloj agresiji na BiH počinjeni brojni zločini i genocid u Srebrenici.

Ogorčeni građani

Mural je izazvao ogorčenje Bošnjaka i Hrvata, koji svakodnevno saobraćaju tom trasom od raskrsnice u Lončarima do Brčkog.

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo stupiti u kontakt s Nikolom Đokanovićem, načelnikom općine, i Perom Stevanovićem, predsjednikom Skupštine, ali oni nisu bili u svojim kancelarijama. Razgovarali smo potom s izvjesnim Tošom, koji nam nije želio kazati prezime, piše Avaz.

– Ta kuća je u vlasništvu sina Ratka Mladića Darka. Na privatnoj imovini svako može crtati šta želi – rekao nam je Tošo, koji se javio na službeni broj telefona u Općini Donji Žabar.

Na naš upit je li bilo kakvim općinskim odlukama regulirano crtanje grafita i murala, Tošo je ponovio kako na privatnoj imovini nije ništa zabranjeno.

U katastarskom uredu u Lončarima nam je rečeno kako je zgrada na ovoj lokaciji u vlasništvu Općine i da im nije dostavljen nikakav kupoprodajni ugovor između Općine i Darka Mladića.

– Ja sam samo čuo da je kuću kupio Darko Mladić. Zovite ujutro načelnika, on bolje zna – poručio nam je Tošo kada smo ga ponovo nazvali i rekli da ne govori istinu.

Po prijavi

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove rečeno nam je kako crtanje murala ili grafita nije u njihovoj nadležnosti, te da je to u nadležnosti komunalne policije.

– Oni rade po prijavi. Dođite u Općinu, uplatite 10 KM takse i komunalni policajci u roku od osam dana moraju izaći na teren – rekla nam je službenica u Općini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79