Darku Elezu u Beogradu produžen ekstradicioni pritvor za još 40 dana

Darku Elezu u Beogradu produžen ekstradicioni pritvor za još 40 dana

Viši sud u Beogradu produžio je ekstradicioni pritvor Darku Elezu, kojeg potražuje pravosuđe BiH radi vođenja sudskog postupka na osnovu potvrđene optužnice , kao i zbog istrage teških krivičnih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine.

Odluku o produženju pritvora jučer je donio sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal, u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći po zahtjevu Ministarstva pravde u Vijeću ministara, saopšteno je danas iz Višeg suda. Inače, isprva je Elezu nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor u trajanju od 18 dana, a rješenjem o produženju taj period je poveđan na 40 dana.

Foto: MUP Srbije

Bojazan od bjekstva

Rješenje o produženju pritvora je doneseno je usljed postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju na opasnost da će se Elez, ukoliko bude pušten na slobodu, kriti, odnosno dati u bjekstvo s ciljem ometanja daljeg postupka.

Pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja lica čije se izručenje zahtijeva, i to počevši od 21. decembra 2020, od kada je pritvoreno.

Sud će po isteku svaka dva mjeseca od pravnosnažnosti rješenja o određivanju pritvora po službenoj dužnosti ispitati da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora, navodi se u saopštenju.

Teška krivična djela

Protiv rješenja o produženju pritvora dozvoljena je žalba vanpretresnom vijeću Posebnog odjeljenja suda u roku od tri dana od dana prijema, a žalba ne zadržava izvršenje.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se traži izručenje Eleza radi vođenja sudskog postupka u predmetu kodnog naziva “Lutka”, kao i zbog istrage teških krivičnih djela počinjenih na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine.

Protiv Eleza je potvrđena optužnica u predmetu “Lutka” koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Osim toga, Elez se potražuje i zbog istrage koju protiv njega vode Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partenerskim institucijama u BiH i regionu, za teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su dva ubistva 2018. i 2019. godine, te planiranja i pokušaji ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine prenosi Avaz.

Inače, Elez se sumnjiči za likvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79