Dato obećanje: Do kraja godine neće biti povećanja cijena plina

Do kraja godine neće biti povećanja cijena plina, bez obzira na njegovo poskupljenje na svjetskoj berzi, poručeno je sa press konferencije svih strana u procesu snabdijevanja FBiH plinom.

Resorni ministar Nermin Džindić rekao je da su sada tačno određene nadležnosti svih kompanija u ovom procesu, Energoinvesta, BH Gasa i Sarajevo gasa. Energoinvest ostaje jedini snabdjevač plinom, a BH Gas je isključivo operator transportnog sistema unutar Federacije BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nakon današnjeg sastanka o snabdijevanju gasom Federacije BiH kazao je kako se osjeti pozitivna energija među uključenim stranama, a sve za dobrobit potrošača.

Uredba o organizaciji gasne privrede je jasna, a danas smo prvi put u punom sastavu po joj, kazao je na početku ministar.

“Bilo je puno turbulencija i problema, nažalost zbog COVID-a nismo bili u prilici. Vrlo jasno će Energoinvest pokazati koja je uloga dobavljača, a BH Gas koja je uloga operatera, a Sarajevo Gas šta je funkcija trećeg nivoa”, izjavio je Džindić.

Naglasio je da se vidi pozitivna energija te odlučnost da se osigura sigurno snabdijevanje po najpovoljnijim uslovima.

“Vjerujem da će ovaj sastav odgovoriti izazovu”, kazao je Džindić.

Na konferencija za medije o snabdijevanju gasom Federacije BiH osim ministra Džindića govorili su i direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić, te v.d. direktora KJKP Sarajevogas Edis Baković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79