Datum je određen: Generalna skupština UN-a razmatra rezoluciju o Srebrenici

Datum je određen: Generalna skupština UN-a razmatra rezoluciju o Srebrenici


Nakon pregovora i rasprava, datum za glasanje o rezoluciji kojom se 11. juli proglašava međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici je određen.

Predviđeno je da se ova važna tema razmatra 23. maja na sjednici Generalne skupštine UN-a.

Jedan od ključnih amandmana na rezoluciju, predložen od strane Crne Gore, ističe individualnu odgovornost za zločine, odbacujući kolektivnu krivicu prema etničkim ili vjerskim grupama.

Očekuje se da će ovaj amandman biti prihvaćen, dok je drugi amandman koji naglašava poštivanje Dejtonskog sporazuma predmet daljih rasprava.

Iako su neke zemlje, poput Mađarske, izrazile protivljenje rezoluciji, većina država članica UN-a, uključujući Njemačku, Ruandu, Sjedinjene Američke Države te zemlje regiona kao što su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija, podržava ovaj dokument.

Ona poziva na uspostavu 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, osuđujući svako veličanje počinitelja ratnih zločina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija