BiH Debakl vlasti: U jednog agenciji može biti doživotno direktor, u drugoj ne...

Debakl vlasti: U jednog agenciji može biti doživotno direktor, u drugoj ne može ni dana više..

Vlast na nivou Bosne i Hercegovine očito nema ista pravila za sve institucije kada su u pitanju imenovanja i rukovođenje, i mijenjaju se u skladu s potrebama stranaka, u ovom slučaju uglavnom SNSD-a i HDZ-a.

Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine je u januaru 2020. godine dala saglasnost, naslanjajući se na ranije mišljenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, da se može produžiti mandat izvršnom funkcioneru Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kazao je Faruk Kapidžić, član Komisije, u razgovoru za Istragu.

Međutim, ADS je sada, prilikom formiranja vlasti između “Trojke”, SNSD-a i HDZ-a, pripao HDZ-u te je nedavno imenovana i nova direktorica. Rezultat ove “predaje” je da je sada ADS poništio vlastiti dokument i insistira na konkursu za izvršnog funkcionera Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, kako je kazao Kapidžić.

Kapidžić nam je pojasnio da po zakonu izvršni funkcioner, koji je zapravo direktor Komisije, ima pet godina mandata koji se može ponoviti, da prethodni saziv Komisije, kao ni ovaj sada, nije postigao saglasnost o ovom pitanju u smislu da se ide na raspisivanje konkursa, te da je izvršni funkcioner u tom tehničkom mandatu skoro tri godine i da je u skladu sa zakonom dok god je unutar ukupno deset godina mandata.

No, kazao je, sada se vrši pritisak i traži javni konkurs, pa i mijenjaju se akti. Izvršni funkcioner trenutno je Mirzah Fočo, nakon kojeg treba biti neko iz reda srpskog naroda.

– Nedosljedno se ponašaju prema sedam-osam sličnih slučajeva u drugim institucijama. Ali se na to ne reaguje. U tome učestvuje “Trojka” – dodao je Kapidžić.

I dok se s jedne strane traži da se poništi produženje mandata izvršnom funkcioneru Komisije, koje je u skladu s propisima, s druge se ide na izmjenu zakona kako rukovodstvo Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) ne bi više bilo ograničeno na dva mandata, već da mogu u neograničenom broju mandata obavljati tu funkciju.

Na čelu BHANSA-e je zet lidera HDZ-a Dragana Čovića Davorin Primorac već drugi mandat, koliko i može biti po aktuelnom zakonu. Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto (Naša stranka, koja je dio “Trojke”) predložio je izmjene zakona po kojim se ukida to ograničenje za direktora i zamjenika direktora ove agencije, te za članove Vijeća BHANSA-e.

Ovo isto nije predloženo niti za jednu drugu bh. instituciju. Na tu nedosljednost i nepoštivanje principa da ista pravila važe za sve ukazivali su i opozicioni zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kada su obrazlagali u više navrata zašto su odlučno protiv.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM