Debeli minusi u turizmu: Neumljani spas vide u Srbiji, Međugorčani traže propise za dolazak stranaca

Elektronskim putem sazvana je sjednica Skupštine Turističke zajednice HNŽ-a, te se članovi iste u roku sedam dana trebaju odrediti podržavaju li izvješće o poslovanju i radu iste.

Za domaći turizam protekla godina je bila katastrofalna, te su prihodi po svim stavkama smanjeni, što je tema i elektronske sjednice. Prihodi od članarine pali su u odnosu na 2019. za 30 posto, a od boravišne pristojbe 90 posto, kaže predsjednik TZ HNŽ Andrija Krešić dodavši da je u odnosu na 2019. naplaćeno tek 52 posto, odnosno upola manje.

U prošloj godini HNŽ je posjetilo samo 60.313 turista, od čega 45.622 domaća, a ostvarili su ukupno 192.975 noćenja. Usporedbe radi, godinu ranije našu županiju je posjetilo 317.311 tisuća turista, koji su ostvarili 607.508 noćenja. I ta skromna brojka posjetitelja u 2020. nastala je kad je RH zatvorila granice, pa se turisti spustili u Neum.

“Prošla godina je bila takva kakva jest, pojavilo se što se pojavilo. Očekivanja koja su bila urušila su se zbog pandemije, no ipak se nešto događalo tijekom ljetne sezone, pogotovo u Neumu, tako da je bilo nešto gostiju. Ne može se uspoređivati sa prethodnim godinama, no ipak je nešto bilo”, kaže Krešić. Prihodi Turističke zajednice su, dodaje, bili minimalni.

Kakva nas godina očekuje još se ne zna.

“Vidimo da situacija nije dobra, da se iz dana u dan pogoršava. Što će biti i kako teško je procijeniti. Što se tiče promidžbe sajmova nije ni bilo, nismo sudjelovali nigdje, evo sad se u Neumu nešto dogovara, udruga hotelijera da napravi prezentaciju Neuma u Srbiji, no pitanje je hoće li se moći zbog Covida”, ističe Krešić.

U Međugorju je već bilo nešto posjeta, no nema organizacije ni grupnog dolaska, premda zainteresiranih za dolazak ima.

U kontekstu traženja rješenja za nagomilane probleme u tom mjestu je nedavno održana osnivačka skupština Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje.

Cilj Udruge je, između ostalog, zajednički nastup prema tijelima uprave, od općinskih do državnih, zajednički nastup na sajmovima, te donošenje prijedloga za bolje poslovanje u vremenu koje dolazi.

Udruga je dobrovoljna i mogu joj pristupiti svi koji su zainteresirani za dobrobit hodočasničkog turizma i hotelijerstva u Međugorju.

Između ostalog, Udruga će zatražiti od nadležnih tijela da se što prije donese propis za ulazak stranaca u BiH, a predlažu da uvjet za ulazak bude – negativan antigenski test, potvrda o cijepljenju, potvrda o preboljenom COVID 19.

Predloženo je da se uputi zahtjev za otvaranje mobilnog punkta za testiranje hodočasnika u Međugorju, te da se u skladu sa mogućnostima, subvencionira samo testiranje. Način subvencioniranja bi se trebao žurno dogovoriti, kako bi mogli dostaviti informaciju zainteresiranim hodočasnicima i turistima.

Istaknut je veliki interes hodočasničkih skupina za dolazak u Međugorje tijekom ove godine, ali zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe, veliki broj dolazaka je upitan.

Neumljani pak, kako je spomenuo i Krešić, tračak nade vide u Srbiji. Načelnik općine Neum, Dragan Jurković sredinom ožujka sastao se s prvim čovjekom Beograda Zoranom Radojčićem.

Bio je to prvi službeni susret vodećih ljudi Neuma i Beograda, u cilju razvijanja dobrih odnosa i kvalitetne suradnje. Središnja tema sastanka bio je turizam, kao najperspektivniji vid suradnje. “Veliki broj turista u Neumu je upravo iz Beograda i bilo bi dobro da se taj broj u budućnosti i poveća, u skladu s našim kapacitetima”, kazali su iz Općine Neum.

Planirano je bilo da se neumski ugostitelji u ovom mjesecu prezentiraju Beograđanima i Novosađanima, no loša epidemiološka situacija sve dodatno usložnjava pred nadolazeću sezonu.

Problema i zastoja u domaćem turizmu debelo ima, i oni su već po završetku prošle sezone konstatirani. Pravo je pitanje ima li vizije i rješenja za opstanak domaćeg turizma unatoč koroni, a čini se da nema. Tako je već sada izvjesno da ćemo se i na koncu 2021. baviti zbrajanjem šteta piše Hercegovina.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79