Dedo pucao u lopove koji su tukli njega i suprugu. Jedan je podlegao, a drugi teško ranjen

Ljubomir Mitev iz sela Кojkovo kod Кratova u Sjevernoj Makedoniji proglašen je nevinim 2019. godine za ubistvo koje mu se stavilo na teret kada je 2013. godine pucao u dvojicu razbojnika, a jednog od njih ubio.

Dvojica muškaraca su pretresli skromnu kuću tada 79-godišnjeg deda Ljubeta i satima napadali njega i njegovu suprugu zahtijevajući od njih da otkriju gdje drže svoje dragocjenosti.

Pljačka se dogodila 27. februara 2013. godine u njihovoj trošnoj kući u planinskom selu Кojkovo kada su dvojica uljeza Zoran Zlatkov (28) i Borčo Ivanov (30) nasilno ušli u njihovu kuću.

Dedi Ljubetu su stavili najlon u usta, gurnuli ga na zemlju i tukli, a potom ga konopcem vezali za stolicu dok su njegovu ženu prekrili ćebetom i maltretirali je. Кada su otišli ​​u drugu prostoriju da traže novac, iskoristio je njihovu nepažnju i odvezao se. Otišao je u podrum i uzeo očevu lovačku pušku iz koje je ubio Zlatkova i ranio Ivanova. Razbojnik koji je preživio osuđen je na osam godina zatvora.

Javnost je bila ogorčena kada je muškarac optužen za ubistvo, a njegov tim odbrane je insistirao da se radi o jasnom slučaju samoodbrane. On je optužen za ubistvo i nedozvoljeno držanje vatrenog oružja 2015. godine.

Na kraju optužba za ubistvo je povučena i sud ga je proglasio krivim za optužbu za vatreno oružje i izrekao mu uslovnu kaznu.

– Ovo je velika pobjeda za vladavinu prava. Ovo se može koristiti kao školski primjer samoodbrane. Nadamo se da se tužioci neće žaliti i da će dozvoliti djeda Ljube da proživi svoj život u miru – rekao je tada advokat Hristijan Georgievski.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79