Dekan Medicinskog fakulteta u Puli smijenjen zbog iznošenja teorija zavjere o vakcinama

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli Krešimir Pavelić je smijenjen zbog širenja teorija zavjere o koronavirusu i vakcinama.

On odavno širi brojne teorije zavjere, a jedan od posljednjih istupa ovog dekana je protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, što je svesrdno prigrlila antivakserska zajednica, a to što je Pavelić dekan Medicinskog fakulteta je dodatno išlo u prilog njihovim tezama.

Njegove tvrdnje su da ne postoji dovoljna učinkovitost vakcina, da farmaceutske kompanije skrivaju nuspojave, povezivao je čak i Billa Gatesa, a na okruglom stolu “Koronavirus – vrijeme je za istinu”, koji je organizovala stranka Promijenimo Hrvatsku, Pavelić je iznio i netačne podatke o 10.000 umrlih od vakcine u Evropskoj uniji i 4.000 umrlih u SAD-u.

Takva retorika je posebno opasna u periodu pandemije koja je uveliko stopirala svijet, a iz koje su vakcine jedini izlaz.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs naveo je da teze koje je iznio Pavelić nisu za javno iznošenje, nego samo za naučnu diskusiju koja ne mora da znači i potvrđuje bilo šta.

Niz netačnih tvrdnji

Pavelić dalje spominje i desetak bolesti za koje tvrdi da nastaju kao posljedica primanja cjepiva protiv Covida-19. Kaže da se podaci o tome mogu “naći i u službenim izvješćima”. Ne imenuje izvješća o kojima je riječ, ali mi ih nismo uspjeli pronaći. Nismo našli niti jednu studiju, niti mišljenje relevantnog znanstvenog autoriteta koji bi potvrdio ili makar sugerirao da se bolesti koje Pavelić navodi doista razvijaju kao posljedica cijepljena protiv Covida-19 (a spominje bolesti u rasponu od sindroma Guillain-Barré, preko narkolepsije do Kawasakijeve bolesti).

U završetku videa Pavelić poentira s nizom nesuvislih i dezinformirajućih tvrdnji.

Kaže da su osobe koje su preboljele Covid-19 diskriminirane jer ne mogu dobiti tzv. covid putovnicu bez da se cijepe. To nije točno. Zelenu covid potvrdu, koja se koristi za putovanja unutar Europske unije, mogu dobiti svi građani koji su cijepljeni ili preboljeli Covid-19, a potvrda se izdaje i temeljem negativnog PCR testa. Sve te informacije vidljive su na službenim stranicama na kojima se građani mogu informirati oko ove digitalne potvrde i zatražiti njeno izdavanje.

Pavelić dalje tvrdi i da osobe koje su cijepljene mRNA cjepivom ne smiju darivati krv. O dezinformaciji da cijepljene osobe ne smiju davati krv Faktograf je pisao još u ožujku ove godine. Tada nam je Tatjana Mušlin iz Savjetovališta za darivatelje krvi pri Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu objasnila da osobe koje su cijepljene mRNA cjepivom mogu darivati krv 48 sati nakon cijepljenja, a osobe koje su primile ostala cjepiva mogu darivati krv 28 dana nakon cijepljenja.

Pavelić tvrdi i da će do četvrtog vala širenja Covida-19 doći upravo zbog cijepljenja, tj. da cijepljene osobe prenose tzv. delta soj virusa, mutaciju koja je najprije zabilježena u Indiji. Poziva se pritom na izjavu Sir Davida Kinga za Sky News od 10. lipnja.

Sir David King bivši je glavni znanstveni savjetnik britanske vlade, koji je na Sky Newsu gostovao 7. lipnja te doista upozorio kako podaci sugeriraju da se priprema novi val širenja zaraze. Objasnio je to činjenicom da se dnevno bilježi oko 400 slučajeva zaraze među osobama koje su cijepljene objema dozama. Međutim, te osobe ne obolijevaju od Covida-19 zato što su cijepljene, kao što sugerira Pavelić, nego zato što je virus šireći se populacijom mutirao u oblik koji je otporniji na dostupna cjepiva. Također, i sam King je kasnije rekao da je pogriješio, tj. da je greškom znatno preuveličao broj osoba koje su virusom zaražene i nakon što su cijepljene.

Bivši saborski zastupnik vjeruje u teorije zavjere

Za kraj, bitno je reći da ni politička stranka koja je organizirala događaj na kojem je Paveliću otvoren javni prostor za iznošenje dezinformacija nije poznata kao naročito pouzdan izvor.

Njen predsjednik Ivan Lovrinović, inače redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u Sabor je biran dvaput; najprije 2015. na listi Mosta, a zatim 2016. u koaliciji sa Živim zidom. U partnerstvu sa Živim zidom je Lovrinović pokušao u Sabor ući i na izborima 2020. godine, ali bez uspjeha.

Lider stranke Promijenimo Hrvatsku Lovrinović već se na samom početku pandemije Covida-19 istaknuo širenjem dezinformacija. U ožujku 2020. godine Faktograf je pisao o Lovrinovićevim činjenično neutemeljenim tvrdnjama da je virus SARS-CoV-2 zapravo biološko oružje Sjedinjenih Američkih Država. Lovrinović je bio sklon teorijama zavjere i dok je sjedio u saborskim klupama pa je tako doprinosio i širenju činjenično neutemeljenih tvrdnji o GMO hrani piše Faktograf.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79