Deklaracija SDA: Miro Lazović objasnio zašto “galame” Dodik i Čović

Poslijednje izjave domaćih i vanjskih zvaničnika da je građanska BiH put kojim se treba kretati izazvale su panične napade u taborima Dodika i Čovića. U otporu tom civilizacijskom putu ne biraju se sredstva, napisao je Miro Lazović.

„Za Dodika i Čovića građanska BiH je put za islamsku državu, a Nikola Špirić na tom putu prepoznaje puzajući šerijat. Ovakve političke floskule su naprosto smiješne i nisu za ozbiljna komentara. Oni bi najradije da ništa ne mijenjaju. Oni bi da zadrže postojeće stanje. Da ga učine konačnim. U najgorem slučaju da ga zadrže što duže. U ovakvom podijeljenom društvu i nestabilnoj državi njima je najsigurnije. Oni i njihove porodice su materijalno osigurani. Političke vrhuške SNSD-a i HDZ-a također“, mišljenja je Lazović.

Dodao je da građanska država njih ćini nervoznim i nestabilnim jer u takvoj državi zakoni vrijede jednako za sve za njene građane.

„Političke elite nisu ni povlaštene ni zaštićene kao što je danas slučaj. To što je svaki građanin u njihovim etno-nacionalnim politikama diskriminisan njih ne brine. To im odgovara. Bošnjaci i Hrvati u RS-u, Srbi u FBH su diskriminisani , nisu ustavno ravnopravni. Čovićev HNS kao ‘promicatelj evropskih vrijednosti’ još uvijek Srbe nije uveo u Ustav HNK. Kategorija ‘ostalih’ građana na cijelom prostoru države je nepriznata i u ustavnoj praksi marginalizovana. Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić-Finci’ deset godina je na čekanju. Bježi se od implementacije te presude jer ona doslovno ruši etničke politike u korist građanskih i ljudskih prava na cijelom prostoru BiH. To je i stvarni razlog opstrukcije u realizaciji te presude“, pojanio je.

Prema njegovim riječima, nervoza u RS-u i HNS-u je posebno naglašena nakon Kongresa SDA i opredjeljenja te stranke da joj je cilj građanska i sekularna država.

„Orkestrirana taborska galama Dodika i Čovića je pojačana. Osnovni cilj te galame nije samo u tome da minimizira kongresna opredjeljenja SDA već da ona dopre do ušiju Matthewa Palmera, specijalnog predstavnika SAD-a za Zapadni Balkan koji je u svom prvom nastupu nagovjestio promjene Dejtonskog Ustava i istakao opredjeljenje da BiH treba u budućnosti biti građanska država. Ovo su presudni trenuci za budućnost BiH. Hoćemo li ostati zaleđeno društvo zarobljeno etničkim podjelama ili ćemo pokrenuti procese građanskih prava i sloboda kako bi izgradili stabilnu i pravnu državu. Na tom putu sve stranke opredjeljene za građansko društvo i državu morale bi pokazati više razumijevanja i zajedništva i biti puno glasnije i hrabrije“, poručio je Lazović.

Poslijednje izjave domaćih i vanjskih zvaničnika da je građanska BiH put kojim se treba kretati izazvale su panične…

Gepostet von Miro Lazović am Montag, 16. September 2019

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79