Deklarativno osuđuju huligane, a godinama ubiru “porez” od njihovih gluposti

U truhlom saopćenju za javnost NSBiH je danas deklarativno “osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala KUP-a BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva”

FK Sarajevo o dešavanjima na Pecari: Ponovo smo žrtva u Širokom Brijegu

Nakon sinoćnjih nemilih scena na Pecari, te utakmice tokom koje samo pukom srećom niko nije ozbiljnije nastradao, odlasio se predsjednik NSBiH Elvedin Begić, istina, skriven iza saopćenja Press-službe NSBiH. U njemu se demagoški i teatralno “osuđuje nasilje na Pecari” i odgovornost pokušava prebaciti na širu društvenu zajednicu?! Zanemaruje se pri tome da šira društvena zajednica nije organizator takmičenja ni Kupa BiH ni Premijer lige BiH već NSBiH na čelu sa nesposobnim Begićem.

Da je drugačije NSBiH ne bi tražio “pomoć i inicijative” već bi problem “bakljada” i “fašističko-nacionalističkih” ispada riješio jučer. Dovoljno je primjeniti postojeće statute i akte te vlastiti “Pravilnik o bezbjednosti na međunarodnim utakmicama i utakmicama saveznog stepena takmičenja NS/FBiH”, te UEFA-ine impute nakon čega bi, prilikom prvog sličnog ispada (izljevi fašizma, baklje, petarde…), prekinuo utakmicu i hladno registrirao rezultat sa 0:3. To je, naravno, tek pola posla jer bi se klubovi, čiji navijači ponavljaju takve ispade, trebali rigorozno kažnjavati, oduzimanjem bodova i dugoročnom suspenzijama stadiona (koju raznorazni begići neće naknadno umanjivati).

Međutim, dvolični NSBiH, kojim vladaju nepotizam i jaransko-poslovni odnosi, više voli “oplesti” kaznu od 10.000 KM po klubu i do vrha napuniti svoju kasu nego se baviti konkretnim problemom i svojim poslom.

U truhlom saopćenju za javnost NSBiH je danas deklarativno “osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala KUP-a BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima”.

– Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Delegat susreta na Pecari: Nesportsko ponašanje publike, domaćin nije osigurao uvjete

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini, demagoški se obrazlaže ne precizirajući ni jednog trenutka šta je Begić & co. tokom posljednjih godina konkretno učinio da se to stanje promjeni.

Kako bi barem donekle amortizovali prvi udar javnosti u saopćenju se navodi, pazite sad, da je “Savez svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma”.

Umjesto bilo kakve polemike po ovom pitanje NSBiH treba javnosti ponuditi konkretan podatak: Koliko je NSBiH u posljednje četiri godine prihodovao od kazni klubovima čiji su navijači palili baklje? Znači li ovo da je NSBiH javno priznaje grešku jer, očito, huligane nisu “popravile” te njihove kazne što nas onda sve navodi na zaključak da su klubove reketirali i otimali im novac, puštali ih da grcaju u dugovima, a unaprijed su znali da to neće popraviti stanje?

Za kraj sramotnog saopćenja za javnost poturili su floskulu kao “cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture”.

I da pojednostavimo, NSBiH kao organizator takmičenja želi odgovornost za nerede prebaciti na huligane, iako je ona organizator takmičenja, ima Statut i pravilnike koji jasno definišu šta uraditi u konkretnoj situaciji?!

– Nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NSBiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu, kaže se u sramnom i neprincipijelnom saopćenju Saveza koji je svojom halapljivošću i dugogodišnjim neradom direktno odgovoran za sinoćnja dešavanja na Pecari.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments